Slučaj mlade izbjeglice

Kanadski premijer Trudeau potvrdio da je Kanada dala azil mladoj Saudijki

Hina

Reuters

Reuters



Kanada je dala azil 18-ogodišnjoj Saudijki Rahaf al-Qunun nakon što je UN-ova agencija za izbjeglice utvrdila da je ona doista izbjeglica koja traži zaštitu, potvrdio je u petak kanadski premijer Justin Trudeau.


Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice zatražio je od Kanade da prihvati al-Qunun kao izbjeglicu, a mi smo prihvatili taj zahtjev i dali djevojci azil«, kazao je Trudeau novinarima u Regini.


»Kanada je jedinstvena u stajalištu da ćemo uvijek stati u obranu ljudskih i ženskih prava diljem svijeta«, kazao je Trudeau upitan o tome bi li dodjela azila saudijskoj tinejdžerici mogla naštetiti ionako zahladnjelim odnosima sa Saudijskom Arabijom.




»Ovo je dio duge tradicije Kanade u konstruktivnom i pozitivnom angažiranju diljem svijeta i suradnji s našim partnerima, saveznicima i s Ujedinjenim narodima«, kazao je premijer Trudeau.


Ranije tijekom dana je tajlandska služba za imigraciju objavila da je saudijska tinejdžerica dobila azil u Kanadi.


Mlada Saudijka Rahaf al-Qunun, koja je pobjegla iz Saudijske Arabije, ranije je kazala da je planirala doći u Australiju s turističkom vizom a potom zatražiti azil. No kad je u subotu navečer stigla u Bangkok zaustavila ju je tajlanska služba za imigracije. Potom je, zatvorena u hotelskoj sobi aerodroma, putem Twittera počela slati poruke o tome kako strahuje da bi je obitelj po povratku mogla ubiti te je zatražila pomoć društvenih mreža. Nakon toga su joj tajlandske vlasti, pod nadzorom UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) dale privremeni boravak te je započelo traženje treće zemlje koja će joj pružiti azil.


Nekoliko kanadskih medija objavilo je da je al-Qunun na putu za Kanadu.


Kanada je također dom obitelji zatočenog saudijskog Blogera Raifa Badawija. Njegova supruga Ensaf Haidar i njihovo troje djece postali su prošlog srpnja kanadski građani nakon što su dobili azil u pokrajini Quebec.


Odnosi između Kanade i Saudijske Arabije snažno su zahladili u kolovozu 2018. nakon što je Kanada pozvala Arabiju da oslobodi zatočene aktivistice za prava žena, uključujući Badawijevu sestru Samar.


Saudijska Arabija tada je prognala kanadskog veleposlanika iz Rijada i opozvala svog veleposlanika iz Ottawe.


Slučaj Rahaf al-Qunun ponovno je skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog »čuvara« za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.