Tragedija na putu za turnir

Kanada oplakuje svoje hokejaše, traži odgovore na tragediju

Hina

Reuters

Reuters

Autobus je prevozio juniorsku hokejašku ekipu »Broncos« iz Humboldta na turnir kada se na oko 28 kilometara sjeverno od Tisdalea, na autocesti 35 sudario s teškim kamionom. Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC, savezna policija) priopćila je da će istraga, koja bi trebala utvrditi okolnosti zbog kojih se dogodila teška nesreća, biti »vrlo složena« i zahtijevati »vremena«



OTTAWA Kanada u nedjelju žaluje za 15 osoba, većinom mladih hokejaša u dobi između 16 i 21 godine koji su poginuli u sudaru njihova autobusa i kamiona u pokrajini Saskatchewan, i 48 sati nakon tragedije traži odgovore na tu dramu koja je potresla naciju, piše u nedjelju AFP.


Autobus je prevozio juniorsku hokejašku ekipu »Broncos« iz Humboldta na turnir kada se na oko 28 kilometara sjeverno od Tisdalea, na autocesti 35 sudario s teškim kamionom. Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC, savezna policija) priopćila je da će istraga, koja bi trebala utvrditi okolnosti zbog kojih se dogodila teška nesreća, biti »vrlo složena« i zahtijevati »vremena«.


Jedina osoba koja je u nesreći prošla netaknuto je vozač kamiona i njega je GCR, koji odbija nagađati o uzrocima teškog sudara, pustio na slobodu. Savezna policija je tek kazala da se kamion kretao u smjeru zapada, a autobus prema sjeveru te da su se sudarili na pola puta između Tisdalea i Nipawina, na križanju cesta 35 i 335. Uu 15 poginulih u nesreći je 14 osoba ozlijeđeno, a neki su i dalje u kritičnom stanju.




»Šokirani smo gubitkom koji nas je pogodio«, izjavio je predsjednik kluba Broncos Kevin Garinger na kanadskoj tv postaji CBC. »To je strašna nesreća«, izjavio je Darren Opp, predsjednik Nipawin Hawksa, ekipe koja je trebala biti protivnik Broncosa.


Svi ozlijeđeni su prevezeni u Saskatoon, 235 kilometara na jugoistok zemlje. »Petak je bila moja najdulja, najteža i najtragičnija noć u karijeri«, napisao je na Facebooku liječnik Hasan McMasri.


Kanadski premijer Justin Trudeau izrazio je sućut obiteljima poginulih. »Cijela zemlja je u stanju šoka i tuge«, kazao je Trudeau. Sućut obiteljima i Kanadi izrazio je i američki predsjednik Donald Trump koji je nazvao premijera Trudeaua.


Počast i sućut izrazile su i najveće kanadske i američke hokejaške ekipe poput »Maple Leafsa« iz Toronta i »Canucksa« iz Vancouvera. Jedan od najboljih timova američkog NHL-a »Chicago Blackhawks« je odlučio na utakmici protiv »Jetsa« iz Winnipega nosti dresove »Broncosa«.


»NHL oplakuje one koji su nas napustili i nudi sućut i snagu ozlijeđenima«, poručio je predsjednik NHL-a Gary Bettman. NHL će, kao i »Blackhawksi« i »Jets« donirati po 25.000 američkih dolara Broncosima iz Humboldta.


Prikupljanje sredstava za pomoć toj maloj zajednici od 6000 stanovnika već je dosegnula gotovo dva milijuna dolara. No, usprkos svoj pomoći i potpori, šok i nevjerica u tom gradiću, iz kojeg potječe većina žrtava, je vrlo snažna. »Ovo je crni dan za naš grad«, kazao je gradonačelnik Rob Muench.