Skandalozno

Kakva bruka: Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini slikao se s četničkom zastavom

P. N.

Matteo Salvini slikao se s podržavateljima srpske nacionalnosti

Matteo Salvini slikao se s podržavateljima srpske nacionalnosti

Srpska zajednica na sjeveru Italije podržava Salvinija, kontroverznog desničara, jer se njegova stranka, tad poznata kao Sjeverna liga, jedina suprostavljala NATO-ovom bombardiranju Srbije



RIJEKA Zamjenik talijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik desničarske Lege, fotografirao se s četničkom zastavom. Na Facebook stranici Srbi u Italiji objavljena je fotografija njega, kako zajedno s još jednim mladićem drži zastavu, koju je tijekom Drugog svjetskog rata koristio četnički pokret.


– Aj, nađite još nekog da bi se slikao sa srpskom borbenom zastavom. Salvini broj 1!, komentar je uz koji je objavljena ova fotografija na Facebooku Srbi u Italiji.


Slobodna Dalmacija javlja da je fotografija nastala tijekom prošlog vikenda, nakon što je u mjestu Ala u provinciji Treno ispred sjedišta Salvinijeve Lege u noćnim satima eksplodirala tzv. papir bomba. Nakon eksplozije Salviniju je podršku došla dati skupina građana srpske nacionalnosti, a tom prilikom nastala je i ova fotografija.





Srpska zajednica na sjeveru Italije podržava Salvinija, kontroverznog desničara, jer se njegova stranka, tad poznata kao Sjeverna liga, jedina suprostavljala NATO-ovom bombardiranju Srbije. Salvini je Sjevernu ligu, čiji je glavni politički zahtjev bio otcjepljenje bogatog sjevera Italije od talijanskog juga, uspo brendirati u snažnu euroskeptičnu i antiemigrantsku stranku Lega, koja skuplja glasove u cijeloj Italiji. Nakon posljednjih parlamentarnih izbora s populističkog trona uspio je potisnuti čak i Silvija Berlusconija.


Iz Ministarstva vanjskih poslova za Slobodnu su poručili da preko veleposlanstva u Rimu provjeravaju činjenice oko ove fotografije i da će temeljem toga tražiti objašnjenje od talijanske vlade.


Salvini na fotografiji drži jednu varijantu četničke zastave, korištene tijekom Drugog svjetskog rata. Na njoj ćirilićnim slovima piše “Sa verom u Boga – za kralja i otadžbinu”, a u sredini se nalazi grb s dvoglavim orlom, četiri ocila i kraljevskom krunom. Postojale su i druge varijacije četničkih zastava. Poznata je ona s mrtvačkom glavom i natpisom “Za kralja i otadžbinu – sloboda ili smrt”, kao i ona s porukom “Za slobodu i čast otadžbine”, popraćena dvoglavim orlom i krunom.