Tajanstveni uspon

Kako je malo poduzeće dobilo velik posao postavljanja žice na slovenskoj granici?

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Nepoznato malo poduzeće »Minis«, koje je prije tri godine imalo jednog zaposlenog, 200 tisuća eura prihoda i 1500 eura dobiti lani je, po službenim podacima, imalo 6 milijuna eura prihoda i 300.000 eura čiste dobiti



Tajanstveni uspon male privatne tvrtke iz Celja, čija se dobit lani povećala za nevjerojatnih 1820 posto, mogao bi kompromitirati slovenskog premijera Miru Cerara ako se dokaže da je ona mimo predviđene procedure dobila ekskluzivni posao nabave i postavljanja žičane ograde uz granicu s Hrvatskom, nakon što je 2015. godine izbila migracijska kriza, iznose u četvrtak slovenski mediji.


Nepoznato malo poduzeće »Minis«, koje je prije tri godine imalo jednog zaposlenog, 200 tisuća eura prihoda i 1500 eura dobiti lani je, po službenim podacima, imalo 6 milijuna eura prihoda i 300.000 eura čiste dobiti, te zapošljava nekoliko desetaka ljudi, a sve zahvaljujući ugovoru kojim je od državnih robnih rezervi i MUP-a dobilo posao nabavljanja i postavljanja žilet-žice i panelnih ograda za zaštitu mogućeg migrantskog vala na dijelu granice s Hrvatskom, piše ljubljanski list »Dnevnik«.


Da se s posla s celjskom tvrtkom, koja ima sjedište na istoj adresi na kojoj je prije djelovao i lokalni ogranak stranke premijera Mire Cerara, skine oznaka tajnosti nedavno je u parlamentu zahtijevala bivša premijerka Alenka Bratušek, a o aferi u vezi s tim slučajem, do koje je u međuvremenu došlo u javnosti, raspravljat će idući tjedan i parlamentarni odbor za nadzor javnih financija, navodi list.


Bratušek je u vezi s tim slučajem kazala kako postoji osnovana sumnja da je u poslovima s kupnjom i postavljanjem žičane ograde došlo do zloupotrebe javnih sredstava.Njenu inicijativu da se s dokumenata o zaključivanju posla s Minisom skine oznaka »interno« podupire dio oporbe, ali i dvije od triju stranaka u Cerarovoj koaliciji, piše ljubljanski »Dnevnik«.

Poslovni list »Finance« navodi kako se govori da postoje sumnje da je vlada prilikom nabave žičane ograde »krivotvorila dokumente«, pravdajući se osjetljivom prirodom postavljanja graničnih barijera čiji je cilj bio da se nezakoniti migranti odvrate od prelazaka zelene granice.


Direktor celjske tvrtke Bojan Plohl, za kojega mediji tvrde da se znatno obogatio upravo zahvaljujući velikom poslu s državom, kazao je da je posao dobio na zakonit način, a ne preko mogućih veza s političarima te da nisu točne izjave bivše premijerke Alenke Bratušek kako je njegovo poduzeće posao dobilo kao »fiktivna« tvrtka bez zaposlenih i bilo ikakvih referenci za taj posao.


Minis je prije tri godina imao dva djelatnika, lani je taj broj povećao na 52 zaposlenika, a imao je i potrebne referencije za veće poslove, jer je prethodno radio metalne konstrukcije za ljubljanski zoološki vrt, od kojega je tako 2013. godine naplatio 63.000 eura, kazao je Plohl.