Ubojica uhićen

KRVAVO VALENTINOVO NA FLORIDI Bivši učenik u školi ubio 17 ljudi. Sve je prethodno najavio…

Hina

Reuters

Reuters

Nikolaus Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama »alarmantne« poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave. Nikolaus Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete, rekli su svjedoci,



Sedamnaest osoba, djece i odraslih, ubijeno je na Valentinovo u srednjoj školi na jugoistoku Floride gdje je 19-godišnjak pucao iz poluautomatske puške sijući paniku među učenicima, nakon čega se predao policiji.


Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Državama u zadnjih 25 godina i osamnaesta u školi ove godine, dogodila se u srijedu malo prije kraja nastave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.


Osumnjičenik, identificiran kao Nikolaus Cruz (19), bivši učenik koji je izbačen iz škole iz disciplinskih razloga, predao se policiji nedugo poslije u mjestu blizu Coral Springsa, rekao je šerif okruga Browarda, Scott Israel.




Šerif je rekao da je u napadu korištena poluautomatska puška AR-15 koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD-a.


Nikolaus Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama »alarmantne« poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave.


Rafalna paljba, karakteristična za ovaj tip puške, čula se na amaterskoj videosnimci koja je načinjena u jednom razredu a objavila ju je mreža CBS. Na snimci se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici.



Svjedoci su rekli da su se sakrili u ormare kad se začula pucnjava malo prije kraja nastave, u 14.30 sati.


»Oglasila se požarna uzbuna i svi smo mislili da je vježba jer smo već jednom imali lažnu uzbunu pa je nismo shvatili ozbiljno. Odjednom smo čuli pucnjavu iz drugog dijela škole«, rekao je učenik za mjesnu mrežu WSVN 7 News.


Vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasni kamioni te duga povorka policijskih automobila i oklopnih vozila interventne policije stajali su pokraj škole. Žrtve su evakuirane helikopterom.


Nikolaus Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete, rekli su svjedoci, a prenijele su lokalne mreže.


Jedan učenik je na upit mreže WSVN-7 rekao da je mladić bio »problematično dijete« koje je posjedovalo oružje i prijetilo da će ga upotrijebiti. »Pucao je iz puške jer je tada bio kao opijen«, rekao je.


Drugi učenik, Nicholas Coke, rekao je da je Cruz bio »samotnjak« koji je prije nekoliko mjeseci napustio školu i nakon majčine smrti se preselio na sjever države. Navodno je prošao i vojnu obuku, doznaje se od izvora u Pentagonu koji ne navode pojedinosti.


»Na kraju, svi su to predviđali«, dodaje učenik kojega se identitet ne otkriva, ističući da je Cruz dobro poznavao teren i sigurnosnu proceduru koja je na snazi u školi u slučaju pucnjave.