Narko lord

KRIMINALNI SAN EL CHAPA Što smo dosad čuli na suđenju mafijašu koji je previše volio svjetla reflektora

Danko Radaljac

Reuters

Reuters

Na samom početku suđenja El Chapo tvrdi kako ga proganjaju sadašnji predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto i njegov prethodnik Felipe Calderon, za koje tvrdi da im je dao više od 100 milijuna dolara mita



Kada postanete inspiracija za seriju, pomislio bi čovjek da ste uspjeli u životu. No, to se ne može primijeniti za situaciju kad ste scenaristička inspiracija jer ste odgovorni za stotine ubojstava, najveće transporte kokaina u povijesti te spektakularne bijegove iz zatvora. Pogotovo se ne možete veseliti da druga sezona serije izlazi u trenutku kad vam na sudu u New Yorku počinje suđenje nakon kojeg bi čitav ostatak života mogli provesti iza rešetaka.


Jasno, inspiracija je El Chapo, »Kratki«, Joaquin Guzman, po američkim tajnim službama najveći narko lord svih vremena, osoba koja je iz Meksika u Sjedinjene Države u manje od 30 godina prokrijumčarila desetke tona kokaina. A serija je »Narcos«, inspirirana njegovim likom, ne samo zbog svih suhoparnih podataka o ovom mafijaškom bossu, već i zbog njegove sklonosti svjetlima reflektora. Koja ga je na kraju i koštala završnog uhićenja nakon kojeg je transferiran u Sjedinjene Države.


Osebujan kriminalac 




Da postoji »kriminalni san«, kao neka zla verzija američkog sna, za Guzmana bi se moglo kazati kako ju je odradio. Uspeo se sa samog dna kriminalne hijerarhije sve do pozicije najmoćnijeg kriminalca zapadne hemisfere. Ovaj osebujan mafijaš rodio se u mjestu El Tuna 1954. godine, a još u tinejdžerskim danima je krenuo sa sitnom preprodajom droge po ulicama. I to se radilo o obiteljskom nasljeđu, jer ga je u posao uveo vlastiti otac, koji je godinama prije toga zarađivao od prodaje marihuane. El Chapo se dosta brzo pokazao mnogo efikasnijim od svog oca te su ga zamijetili narko karteli, pa ubrzo ulazi u organizaciju Hectora Salazara, u kojoj gradi ime poslovima s kokainom. Ubrzo shvaća kako je već dorastao razinu da može nešto značiti, pa se odlučuje promijeniti stranu i odlazi kod narko bossa Miguela Gallarda, u to vrijeme prvog čovjeka klana Guadalajara, tada najmoćnijeg u Meksiku. U za El Chapa odličnom razvoju događaja, a mnogo manje dobrom za Gallarda, prvog čovjeka klana Guadalajara policija uhićuje, a sam klan se gotovo pa raspada. Tada već visokorangirani član te mafijaške skupine, Guzman odlučuje da je vrijeme za solistički nastup. I tako 1989. godine osniva klan Sinaloa, po imenu pokrajine u kojoj mu je rodna El Tuna te tako nastaje narko kartel za koji se i danas smatra da je najmoćniji na svijetu. Gotovo pa humoristična crtica – baš te godine kad je s 39 godina Guzman osnovao svoj klan, u Los Angelesu se rodila Emma Aispuro, El Chapova današnja supruga.


Uz ogromnu upotrebu nasilja, beskompromisnosti, veza stečenih još otprije u svom radu te angažiranja uspješnih suradnika, Sinaloa jako brzo postaje jedna od najsnažnijih kokainskih organizacija na svijetu. Vrijeme će pokazati i kako je El Chapo sa suradnicima izuzetno dobro koristio meksičku sklonost korupciji, pa su državne agencije i policija imale izuzetno težak posao da ga nadziru. Uvijek je bio korak ispred. Problem je nastupio kad je došao na metu DEA-e, američke agencije za borbu protiv narkotika, zasigurno najmoćnijoj na svijetu.


Posao iz zatvora 


El Chapa se, pod snagom američkih informacija koje su prosljeđene u Meksiko, uhićuje 1993. godine i zatvara na 20 godina zbog krijumčarenja droge i ubojstva jednog nadbiskupa, koji je bio kolateralna žrtva obračuna narko bandi.


Guzman je u toj situaciji još jednom pokazao svoju snalažljivost. Odlučio je čitav posao voditi baš iz zatvora. Mito ovamo, kakva usluga onamo, i uskoro je imao vlastiti prostor u zatvoru, kojeg se teško moglo nazvati ćelijom, potpuni pristup komunikacijama prema vani, a zatvorska stražarska služba je tako faktički postala njegova tjelesna garda. Godinama je El Chapo tako funkcionirao, ali problemi nastaju kad DEA počinje pripremati zahtjev za izručenjem. Narko lordu je jasno da ovakav aranžman nije moguć u SAD-u te 2001. godine bježi iz kaznionice, sakriven u kolicima za rublje. Kasnija istraga pokazati će kako je u operaciji bijega sudjelovalo, ni manje ni više, nego 78 državnih službenika unutar kaznionice, uključujući i samog ravnatelja te institucije.


Od tada se 13 godina uspješno skrivao od meksičkih vlasti, nerijetko imajući untar sustava plaćene ljude koji su mu pomagali, a u međuvremenu se 2007. godine stigao i oženiti za tada 18-godišnji model Aispuro. El Chapovo prokletstvo je bilo da je unatoč bijegu pred policijom volio monden život i davanje izjava medijima. Stoga ne čudi da je uhićen 2014. godine kad se u luksuznom ljetovalištu odmarao s obitelji od svojih teških poslova narko bossa. Brzo je tada oslobođen, nije bilo smisla raditi ponovno kancelariju od ćelije, jer mu je iznad glave visio zahtjev za izručenjem SAD-a. Pobjegao je tunelom koji su prokopali njegovi suradnici.


Intervju Rolling Stoneu 


No, Guzmana, koji se krenuo skrivati u ruralnijim djelovima države, ponovno će slobode koštati njegov ego i potreba da bude u medijima. Poput kakve pop zvijezde je dao intervju Rolling Stoneu, a službe sigurnosti su ga na osnovu informacija baš iz tog intervjua uspjele približno locirati te nakon toga i uhititi početkom 2016. godine. U samom uhićenju sudjelovali su i marinci meksičke vojske, jer je država bila sigurnija u vojnike nego li u policajce, zbog mogućnosti korupcije. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, u manje od dva tjedan je izručen Sjedinjenim Državama.


Na samom početku suđenja El Chapo tvrdi kako ga proganjaju sadašnji predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto i njegov prethodnik Felipe Calderon, za koje tvrdi da im je dao više od 100 milijuna dolara mita. Kao zavjernika protiv sebe navodi i svog nasljednika u Sinaloi Ismaela Zambadea, inače čovjeka koji je vodio projekt gradnje tunela za bijeg Guzmana iz zatvora 2014. godine. A glavni svjedok optužbe je Zambadin brat, koji svjedoči o financijskom dijelu posla ovog kartela. Unatoč svim ovim navodima, teško je vjerovati kako će se El Chapo spasiti ovaj put, a iz američkih zatvora ipak je mnogo teže pobjeći nego iz meksičkih.