Erupcija vulkana izazvala klizišta...

KATASTROFA U INDONEZIJI U ‘vulkanskom tsunamiju’ poginulo najmanje 222 ljudi

Hina

Reuters

Reuters

Na televizijskim snimkama vidi se trenutak u kojemu vodeni val udara o plažu i preplavljuje stambene četvrti grada Pandeglanga na Javi povlačeći za sobom žrtve, krhotine, stabla i komade metala



PANDEGLANG Od posljedica tsunamija koji je pogodio indonezijske otoke Javu i Sumatru po zadnjim su podacima smrtno stradale najmanje 222 osobe, a ozlijeđeno ih je više stotina.


Pretpostavlja se da su tsunami prouzročila podvodna klizišta koja je vjerojatno pokrenula erupcija vulkana Anak Krakatau, objavili su u nedjelju dužnosnici i mediji.


Na stotinama kuća i zgrada nastala je »teška materijalna šteta« kad se tsunami u subotu navečer obrušio na obale Sundskog prolaza, rekao je Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik vladine agencije za hitna stanja.




Tisuće stanovnika evakuirane su na viši teren. Broj nestalih zasad je nepoznat.


Na televizijskim snimkama vidi se trenutak u kojemu vodeni val udara o plažu i preplavljuje stambene četvrti grada Pandeglanga na Javi povlačeći za sobom žrtve, krhotine, stabla i komade metala.


tsunami, Indonezija, Foto Reuters


tsunami, Indonezija, Foto Reuters



Stanovnici kažu da nisu vidjeli niti osjetili nikakve znakove upozorenja poput potresa ili povlačenja oceana prije nego što su dva do tri metra visoki valovi udarili u obalu, prenose mediji.


Mjesne vlasti kažu da su se u nekim dijelovima oglasile sirene.


Noćašnji tsunami podsjeća na onaj koji se dogodio u predbožićno vrijeme u Indijskom oceanu, točnije 26. prosinca 2004.


Izazvao ga je potres, a u njemu je smrtno stradalo 226.000 ljudi u 13 zemalja, uključujući 120.000 u Indoneziji.


Naočigled užasnute publike rock sastav nestao u vodenom valu


Posjetitelji rock koncerta počeli su vrištati kad je golemi tsunami pogodio plažu dok su članovi sastava nestajali s urušene pozornice, pokazuje dramatična snimka.


Oko 200 zaposlenika državne elektrodistributerske tvrtke Perusahaan Listrik Negara (PLN) i članova obitelji okupilo se na plaži Tanjung Lesung na partyju za kraj godine kad se tsunami obrušio na to područje u subotu navečer.


Video snimka koja kola društvenim mrežama pokazuje posjetitelje koncerta kako uživaju u glazbi i zatim vrište kad je val pogodio pozornicu i povukao članove sastava.


»Pod vodom sam se mogao samo moliti ‘Isuse Kriste pomozi !«, rekao je Zack, član sastava Seventeen, u postu objavljenom na Instagramu u kojem opisuje kako se borio pod vodom.


»U zadnjim sekundama skoro sam ostao bez zraka«, rekao je te dodao da je preživio jer se uspio popeti na dio urušene pozornice.


Poginulo je četvero članova sastava Seventeen – basist M. Awal »Bani« Purbani, menadžer Oki Wijaya, gitarist Herman Sikumbang i član sastava Ujang, objavio je sastav, a bubnjar je nestao.


»Izgubili smo Banija i našeg menadžera Okija«, rekao je pjevač Riefian »Ifan« Fajarsyah pratiteljima u potresnoj video snimci na svojem Instagramu.


Na konferenciji za novinare PLN je priopćio da je 29 zaposlenika poginulo a 13 ih se vode kao nestali.


Oystein Lund Andersen radi u norveškoj ambasadi u Džakarti i također iz hobija snima vulkane.


»Stajao sam na plaži i iznenada shvatio da dolazi ogromni val. Za nekoliko sekundi morao sam bježati«, rekao je Lund Andersen za norvešku javnu mrežu NRK preko telefona.


Valovi su pogodili kopno nakon što je Anak Krakatau erumpirao i morao je bježati u šumu«, kaže se u izvješću.


On je bio na odmoru na Zapadnoj Javi sa svojom ženom i trogodišnjim sinom.


»Uspio sam dotrčati na drugi kat hotela gdje su moji spavali. Kad sam ih probudio, čula se velika buka u hotelu. Zatim se pojavio još veći val, odmah pored hotela«, kazao je.


Kroz hotelski prozor vidio je da je voda svuda uokolo. On i njegova obitelj trčali su prema malom selu, oko 70 metara nadmorske razine.


Cijela je obitelj preživjela i nakon što su ponovno dobili svoj automobil sigurno su krenuli prema Džakarti.


Anak Krakatau: stalna prijetnja indonezijskog vulkana


Indonezijski stručnjaci sumnjaju da je tsunami izazvan klizištima što su ih samo nekoliko minuta prije pokrenule erupcije vulkana Anak Krakataua.


Vulkan, oko 50 kilometara od plaža pokrajine Banten, već je dugo vremena prijetnja ljudima na kopnu.


Erupcija Krakataua 1883., jedna od najgorih u modernoj povijesti, pokrenula je golemi tsunami koji je ubio oko 36.000 ljudi, a zaglušujuća buka mogla se čuti čak u Australiji.


Anak Krakatau ili Dijete Krakataua počeo se formirati 1927. na ostacima kaldere Krakataua.


Trenutno se uzdiže 338 metara iznad površine mora, objavila je nacionalna geološka agencija.


Erumpirao je 2016. i 2017. i pojačano je aktivan od siječnja ove godine.


Zbog više manjih erupcija u srpnju i kolovozu proširena je zabranjena zona oko otoka.