Kosovski čvor

KAOS Šešelj psovao u Skupštini, a njegov vozač palicom nasrnuo na zastupnika

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

"Naš je cilj da Srbija čim prije prestane biti magarac, a stalnim zaklinjanjem u europski put to nećemo moći", rekao je Šešelj i sugerirao da se Srbija okrene savezu s Rusijom, Bjelorusijom te Kazahstanom.



Izvanredna sjednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji sinoć je prekinuta i bit će nastavljena danas. Aleksandar Vučić Srbiji je poslao poruku da “dolaze teška vremena” i da će se on boriti za kompromisno rješenje s kosovskim Albancima, od kojeg ovisi i budućnost Srbije. Na dnevnom redu Skupštine najosjetljivije je srpsko pitanje – Kosovo, izvještaj o Kosovu i Metohiji. Vučić je bio prvi govornik.


Sjednica je imala i zanimljivu uvertiru: sukob zastupnika “Dveri” Boška Obradovića s Vojislavom Šešeljem i njegovim vozačem i tjelohraniteljem.


Zastupnici čekali su Vučića, da mu transparentom poruče “Danas izdaja – sutra robija”. Šešelj je stigao prije, automobilom. Vozača je instruirao da se probije kroz kordon zastupnika u prosvjedu. Došlo je do kontakta, automobil je stao, a iz njega je izišao Šešelj i odmah sasuo rafal psovki u smjeru najglasnijih zastupnika Dveri.




Nekoliko trenutaka kasnije njegov vozač drvenom je palicom nasrnuo na člana Predsjedništva Dveri Jugoslava Kipijanovića.


Aleksandar Vučić kraj prosvjednika je prošao nastojeći ih ignorirati. Od Skupštine je tražio podršku za svoje političke namjere, a te su, tvrdi, kompromis s Kosovarima.



Zasjedanje su bojkotirali zastupnici oporbenih stranaka ujedinjenih u Savez za Srbiju, uz ocjenu da je sjednica “farsa” i “politički reality”, a Vučića su, očekivano, podržali šefovi zastupničkih skupina iz vladajuće koalicije.


Zastupnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pasztor, recimo, zatražio je od Vučića da učini sve kakao bi došlo do kompromisa s Prištinom, jer od dogovora Srba i Albanca “ovisi i budućnost svih građana Srbije”.


Šef zastupničke skupine Vučićevog SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da “Srbija više nema djece za ratovanje i naroda za bacanje”.


Vođa radikala i vinovnik incidenta pred Skupštinom Šešelj bio je oprezniji: on je sugerirao Vučiću da se, kakvo god rješenje bude u igri, mora pridržavati Ustava. Podsjetio ga je da sveukupnu unutarnju i vanjsku politiku Srbije vodi Vlada, koju on kao šef države treba konzultirati.


“Za svaki tvoj vanjskopolitički nastup, trebala bi zasjedati Vlada”, rekao je Šešelj Vučiću, obraćajući mu se na per tu.


Rekao je još i da se o podjeli Kosova ne može pregovarati samo na temelju aktualne situacije već i povijesnih činjenica. Šešelju se ne sviđa europski put Srbije, koju na međunarodnoj doživljavaju kao “magarca kojeg stalno tuku”, a tek povremenu mu “daju neku malu mrkvu, ako misle da je zaslužuje”.


“Naš je cilj da Srbija čim prije prestane biti magarac, a stalnim zaklinjanjem u europski put to nećemo moći”, rekao je Šešelj i sugerirao da se Srbija okrene savezu s Rusijom, Bjelorusijom te Kazahstanom.


Vođa Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je predsjedniku Srbije da je u rješavanju kosovskog problema “važan i potreban mir, a ne teritorij”.


Vučić je prethodno u dvoipolsatnom izlaganju poručio kako je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine” o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve, ako ne postigne kompromis s Albancima.


“Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova, jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt”, rekao je Vučić na izvanrednoj sjednici parlamenta.


Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o Kosovu, a Vučić je najavio da će nazočiti debati i ostati na sjednici “i do ponoći ako treba”.