Summit u Madridu

Južne članice EU-a američke napade u Siriji ocijenile “razumljivim”

Hina

Reuters

Reuters

»Napad Sjedinjenih Država na zračnu bazu u Siriji je imao razumljivu namjeru odvraćanja od programa i upotrebe kemijskog oružja i bio je ograničen na taj zadatak«, rekli su zajedničkoj izjavi Francuska, Italija, Španjolska, Portugal, Grčka, Malta i Cipar na summitu u Madridu



MADRID Zemlje juga EU-a koje su se okupile na sastanku u Madridu u ponedjeljak su razumljivim ocijenile američke napade u Siriji, izvedene nakon kemijskog napada 4. travnja u Kan Šejkunu, na sjeverozapadu zemlje.


»Napad Sjedinjenih Država na zračnu bazu u Siriji je imao razumljivu namjeru odvraćanja od programa i upotrebe kemijskog oružja i bio je ograničen na taj zadatak«, rekli su zajedničkoj izjavi Francuska, Italija, Španjolska, Portugal, Grčka, Malta i Cipar na summitu u Madridu.


Deklaracija najoštrije osuđuje zračni napad kemijskim oružjem 4. travnja koji je izazvao američki odgovor.




Prema deklaraciji ponovno upotreba kemijskog oružja u Siriji, bilo da ga koristi režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada ili Islamska država, predstavlja ratni zločin.


Sedam zemalja ocjenjuje »da svi počinitelji kada ih se identificira moraju biti optuženi za kršenje međunarodnog prava i sankcionirani u okviru UN-a«.


Te zemlje podsjećaju da nema vojnog rješenja sukoba u Siriji a jedino će političko rješenje jamčiti mir i stabilnost u Siriji i omogućiti poraz Islamske države i drugih terorističkih skupina.