Šef EK

Juncker pozvao na poštivanje nove talijanske vlade

Hina

Reuters

Reuters



Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u subotu u intervjuu njemačkim novinama na »poštivanje Italije« i njezine vlade populista i krajnje desnice rekavši da nije pristaša dijeljenja lekcija Rimu.


»Moramo pokazati poštovanje spram Italije«, kazao je Juncker novinama kuće Funke Mediengruppe, dan nakon prisege vlade koju su sastavili Pokret pet zvijezda (M5S) i Liga.


Upitan o velikom dugu Italije, Juncker je kazao da »uopće nije pristaša dijeljenja lekcija Rimu. Toga je bilo previše prema Grčkoj, posebice su to činile germanofone zemlje« poput Njemačke, u trenutku grčke krize«, dodao je Juncker.




Pozvao je Europu da ne ponavlja greške počinjene prema Ateni, posebice kad je premijer Aleksis Cipras, predsjednik stranke Sirize, došao na vlast početkom 2015.


»Jako cijenim predsjednika Sergija Mattarellu. No, u kontekstu krize, nisam s njim razgovarao. Zadovoljan sam što nisam intervenirao iako je iskušenje bilo veliko«, kazao je Juncker.


Novi predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte prisegnuo je u petak, kao i drugi članovi vlade i među njima dvojica potpredsjednika, Luigi Di Maio, čelnik M5S-a i Matteo Salvini, vođa Lige.


Pravnik Conte koji će voditi prvu talijansku vladu nastalu iz saveza mladog protusustavnog pokreta i stranke krajnje desnice obećao je provoditi politiku protiv štednje i jačati sigurnost zemlje.


Parlamentarni izbori u ožujku nisu dali jasna pobjednika u Itaiji i slijedili su tromjesečni pregovori te su u konačnici M5S i Liga postigli kompromis s predsjednikom Mattarellom koji je tražio jamstva da će Italija ostati u eurozoni čime su izbjegnuti novi izbori.