Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Kuba

Još jedna zemlja u kojoj je to dosad bilo potpuno nezamislivo otvorila vrata legalizaciji gay brakova

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2018. u 9:02 2018-07-22T09:02:06+02:00

»To bi otvorilo vrata daljnjem napretku prema legalizaciji istospolnih brakova«, smata novinar i gay aktivist Francisco Rodriguez koji je i član vladajuće Komunističke partije

Nacrt novog ustava koji je kubanski parlament počeo razmatrati u subotu otvara put za legalizaciju istospolnih brakova, jednog od glavnih zahtjeva lokalne LGBT zajednice.
Nacrt u članku 68. brak definira kao »dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi, bez navođenja spolova«, prenose lokalne novine Granma.

Trenutni ustav iz 1976. brak definira kao »dobrovoljnu zajednicu muškarca i žene«.

»To bi otvorilo vrata daljnjem napretku prema legalizaciji istospolnih brakova«, smata novinar i gay aktivist Francisco Rodriguez koji je i član vladajuće Komunističke partije.

Nacrt »uključuje i principe nediskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili roda« što bi moglo omogućiti »nove legalne standarde i politike« zaštite prava LGBT zajednice na Kubi, ističe Rodriguez i dodaje kako je »ovo prvi korak« i da »borba neće biti laka«.

Seksualne manjine su nakon revolucije Fidela Castra 1959. stigmatizirane, a homoseksualci su zlostavljani i čak slani u kampove na »preodgoj«. Marginalizacijom im je zabranjeno i zaposlenje u javnom sektoru. Fidel Castro je 2010. priznao »nepravdu« počinjenu prema homoseksualcima u prošlosti.

Kubanska narodna skupština radi na reformi ustava iz 1976. kojoj je cilj zadržavanje socijalističke naravi tog dokumenta, ali prilagodbu novom ekonomskoj i društvenoj eri.
O novom ustavu se mora glasati do ponedjeljka, nakon čega će biti poslan na referendum prije konačnog usvajanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.