Škola za zlostavljače male

Jednu ratnu zonu zamijenila drugom: Pobjegla od rata u Bosni, ali pakao je čekao u američkoj javnoj školi

P. N.

foto: InsideSchools

foto: InsideSchools

Kad je maltretirana profesorica pokušala zbog nereda apelirati na roditelje jednog djeteta, ono ju je zadirkivalo: Sutra će u školu doći moja majka i - razbit će te. Sve nevolje koje je doživjela u srednjoj školi detaljno su nabrojene u federalnoj sudskoj tužbi koju je podigla na Manhattanu.



Bosanka Aida Šehić devedesetih je pobjegla od bosanskohercegovačkog rata u Sjedinjene američke države, da bi je tamo dočekao novi rat – rat u srednjim školama. Priču o tome donosi New York Post, koji piše da je bosanska imigrantica, kad je postala nastavnica u New Yorku, jednu ratnu zonu zamijenila drugom.


Aida Šehić podigla je tužbu protiv srednje škole Washington Heights na Manhattanu u kojoj je zaposlena, zbog psihičkog zlostavljanja i maltretiranja na rasnoj i seksualnoj osnovi. Razuzdani newyorški srednjoškolci, tvrdi ona, slomili su joj nos udarivši je vrećom punom školski pomagala, ubadali je kemijskom olovkom, bacali joj smeće u učionicu, a nju nazivali – “bijelom kučkom”.


– Laknulo mi je kad sam stigla u SAD jer se više nisam morala brinuti zbog rata. Mislila sam da najgorer ostavljam iza sebe, rekla je Aida Šehić novinarima New York Posta.




Kad je maltretirana učiteljica pokušala zbog nereda apelirati na roditelje jednog djeteta, ono ju je zadirkivalo: Sutra će u školu doći moja majka i – razbit će te. Sve nevolje koje je doživjela u srednjoj školi detaljno su nabrojene u federalnoj sudskoj tužbi koju je podigla na Manhattanu.


Novinarima je pojasnila da je pomoć tražila od školske administracije, kao i od sindikata, ali tako je, tvrdi, samo postala istaknutija meta. Prije dvije godine, tvrdi ona, gradski odsjek za edukaciju izrekao joj je disciplinsku mjeru zbog nekompetenosti. Tad je shvatila da je se žele riješiti. U međuvremenu, djeca koja su je napadala nisu premještena iz njezinog razreda, niti su dobila neku drugu kaznu, što je navedeno i u sudskoj tužbi.



Maltretirana Bosanka kaže da administracija nju želi okriviti jer ne može izići na kraj sa školskim razredom, kako bi skinula brigu s vrata. Školska administracija, tvrdi Aida Šehić, ne želi ulagati napor da je štiti i disciplinira učenike, koji je nastavljaju zlostavljati na rasnoj i seksualnoj osnovi.


Aida Šehić kaže da je zbog rada u takvoj školi, s takvim učenicima, dobila postraumatski stresni poremećaj. Tvrdi da je školska administracija ignorirala njezine pritužbe, nakon čega se obratila lokalnoj policiji, koja joj je dala do znanja da bi takve slučajeva trebala rješavati škola u kojoj je zaposlena.


– Bilo je grozno, otrovno. Na neki način, bilo je gore nego u ratu, jer sad imam dvoje djece o kojima moram brinuti, ustvrdila je Šehić.


U lipnju 2016. godine disciplinski mjera je izrečena, ali ne učenicima, nego njoj, zbog lošeg vođenja učionice. Kažnjena je sa 7,5 tisuća dolara. Iz gradskog odsjeka za edukaciju kažu da je profesorica Šehić loše pratila nastavne planove te da je zanemarivala svoje dužnosti. Stoga je podnijela tužbi i protiv škole i protiv gradskog odsjeka.


– Želim da priznaju da su pogriješili i želim da se kompetentnim, predanim i talentiranim nastavnicima ovo više nikad ne ponovi, rekla je za New York post Aida Šehić.