Le Monde

Je li se napad mogao spriječiti? Pri ispitivanju Abdeslama policija bila fokusirana na Pariz, a ne na planove bombaša iz Bruxellesa

Hina

Reuters

Reuters

Francuska televizijska postaja BFM TV prenijela je da je Abdeslamu bila pokazana i fotografija Najima Laachraouihja, drugog bombaša samoubojice koji se raznio u bruxellskoj zračnoj luci u utorak. Abdeslam je također zanijekao da ga poznaje



 Tri dana prije napada u Bruxellesu, belgijska policija pokazala je fotografije bombaša samoubojica Salahu Abdeslamu, uhićenog zbog upletenosti u napade u Parizu, no on je tvrdio da ih ne poznaje i svoju ulogu je prikazao nebitnom, prenose u petak francuski mediji. 


Dnevni list Le Monde poziva se na zapisnik dvosatnog ispitivanja Abdeslama obavljen 19. ožujka. Navodi da su istražitelji bili fokusirani na napade 13. studenoga u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, a ne na buduće planove islamista.


Po pisanju lista, Abdeslamu su bile pokazane fotografije braće Bakraoui, a on je kazao da ih ne poznaje. Istražitelji više na tome nisu inzistirali, piše dnevnik.




Braća Bakraoui sudionici su terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je u utorak najmanje 31 osoba ubijena.


Francuska televizijska postaja BFM TV prenijela je da je Abdeslamu bila pokazana i fotografija Najima Laachraouihja, drugog bombaša samoubojice koji se raznio u bruxellskoj zračnoj luci u utorak. Abdeslam je također zanijekao da ga poznaje.


Pred istražiteljima je Abdeslam nastojao svoju ulogu prikazati kao nebitnu i odgovornost je prenio na svog starijeg brata Brahima, izvijestili su Le Monde i BFMTV.


Tvrdio je da je bio samo vozač, da je »unajmio automobile i rezervirao hotele» na zahtjev svoga brata koji se raznio u kafeu Comptoir Voltaire.


Brat mu je također predao pojas s eksplozivom kojim se trebao raznijeti, ali je odustao u posljednji trenutak.


Osoba odgovorna za cijelu organizaciju napada u Parizu je Abdelhamid Abaaoud, rekao je istrazi.