Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Le Monde

Je li se napad mogao spriječiti? Pri ispitivanju Abdeslama policija bila fokusirana na Pariz, a ne na planove bombaša iz Bruxellesa

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2016. u 21:32 2016-03-25T21:32:00+01:00

Francuska televizijska postaja BFM TV prenijela je da je Abdeslamu bila pokazana i fotografija Najima Laachraouihja, drugog bombaša samoubojice koji se raznio u bruxellskoj zračnoj luci u utorak. Abdeslam je također zanijekao da ga poznaje

 Tri dana prije napada u Bruxellesu, belgijska policija pokazala je fotografije bombaša samoubojica Salahu Abdeslamu, uhićenog zbog upletenosti u napade u Parizu, no on je tvrdio da ih ne poznaje i svoju ulogu je prikazao nebitnom, prenose u petak francuski mediji. 

Dnevni list Le Monde poziva se na zapisnik dvosatnog ispitivanja Abdeslama obavljen 19. ožujka. Navodi da su istražitelji bili fokusirani na napade 13. studenoga u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, a ne na buduće planove islamista.

Po pisanju lista, Abdeslamu su bile pokazane fotografije braće Bakraoui, a on je kazao da ih ne poznaje. Istražitelji više na tome nisu inzistirali, piše dnevnik.

Braća Bakraoui sudionici su terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je u utorak najmanje 31 osoba ubijena.

Francuska televizijska postaja BFM TV prenijela je da je Abdeslamu bila pokazana i fotografija Najima Laachraouihja, drugog bombaša samoubojice koji se raznio u bruxellskoj zračnoj luci u utorak. Abdeslam je također zanijekao da ga poznaje.

Pred istražiteljima je Abdeslam nastojao svoju ulogu prikazati kao nebitnu i odgovornost je prenio na svog starijeg brata Brahima, izvijestili su Le Monde i BFMTV.

Tvrdio je da je bio samo vozač, da je »unajmio automobile i rezervirao hotele» na zahtjev svoga brata koji se raznio u kafeu Comptoir Voltaire.

Brat mu je također predao pojas s eksplozivom kojim se trebao raznijeti, ali je odustao u posljednji trenutak.

Osoba odgovorna za cijelu organizaciju napada u Parizu je Abdelhamid Abaaoud, rekao je istrazi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.