Različite navike

Je li buljenje ženi u grudi seksualno uznemiravanje? U Njemačkoj nije, u Engleskoj je. Što vi mislite?

Hina

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Francuzi koje se doživljava kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske



Istraživanje stajališta o seksualnom uznemiravanju pokazalo je da postoji široki konsenzus u zapadnim i sjevernim europskim zemljama, ali iz neke iznenađujuće razlike.


Ponašanje koje se svagdje smatra neprihvatljivim je kada muškarci pokazuju svoje genitalije, traže seksualne usluge od žena, dodiruju žensku stražnjicu ili pokušavaju slikati ispod ženske suknje.


Tvrtka YouGov objavila je u četvrtak rezultate istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 8490 ispitanika iz Britanije, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Norveške i Švedske.Istraživanje je pokazalo razlike u stajalištima između muškaraca i žena te od zemlje do zemlje.

Primjerice, buljenje u ženine grudi izazvalo je različite reakcije. U Njemačkoj 73 posto muškaraca i 58 posto žena to nije smatralo seksualnim uznemiravanjem dok je 57 posto Britanki to smatralo neprihvatljivim.




Muško pričanje viceva sa seksualnom tematikom ženama u Finskoj se po ocjeni oba spola u 67 posto slučajeva smatralo uznemiravanjem u Francuskoj u 53 posto slučajeva.


U Norveškoj je to mišljenje dijelilo 47 posto ispitanika, u Švedskoj 38 posto a tek je 17 posto Danaca to smatralo neprimjerenim.


Istraživanje je bilo u suprotnosti s nekim predrasudama o nacijama.


Francuzi koje se doživljava kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske.