Susret u kolovozu ili rujnu

Japanski premijer sastat se se sa sjevernokorejskim čelnikom

Hina

Shinzo Abe / Reuters

Shinzo Abe / Reuters

Tokio sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prolog stoljeća, što je za Tokio prioritetno pitanje



TOKIO Japan priprema susret između svog premijera Shinza Abea i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, nakon američko-sjevernokorejskog summita održanog ovog tjedna, javilo je u četvrtak više japanskih medija.


Tokio, koji je posljednjih mjeseci ostao po strani kada se radilo o Sjevernoj Koreji, sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prolog stoljeća, što je za Tokio prioritetno pitanje.


Japanski dužnosnici predviđaju više scenarija, a među njima i onaj da Abe u kolovozu posjeti Pjongjang, javio je list Yomiuri Shimbun, spominjući i mogući sastanak na marginama ekonomskog foruma u rujnu na ruskom dalekom istoku.




Više japanski medija piše u četvrtak da je Kim u utorak na summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pokazao spremnost na susret s Abeom.


Abe je pak već javno rekao da bi želio izravno razgovarati s Pjongjangom kako bi se riješilo pitanje otetih ljudi.


Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova predviđaju razgovore sa sjevernokorejskim kolegama prigodom konferencije o sigurnosti koja se ovaj tjedan održava u Mongoliji.


»Ako se posjet Pjongjangu u kolovozu pokaže kompliciranim«, Abe bi mogao razgovarati s Kim Jong Unom na marginama ekonomskog foruma koji je predviđen u Rusiji od 11. do 13. rujna, javlja list Yomiuri.