Shinzo Abe

Japanski premijer otputovao na Havaje radi posjeta Pearl Harbouru

Hina

Reuters

Reuters



Japanski premijer Shinzo Abe otputovao je na Havaje kako bi u utorak s američkim predsjednikom na odlasku Barackom Obamom posjetio Pearl Harbor, američku vojnu bazu koju je Japan napao prije 75 godina.


»Strahote rata ne smiju se nikada ponoviti. Želio bih to obećati za budućnost i naglasiti vrijednosti pomirenja (između Japana i SAD-a) zajedno s američkim predsjednikom Barackom Obamom«, rekao je Abe novinarima prije leta na Havaje.


Dvojica vođa održat će razgovore u utorak prije posjeta USS Arizona Memorial, impozantnoj bijeloj građevini podignutoj na moru iznad broda potopljena u napadu.




Abe se neće ispričati za iznenadni napad 7. prosinca u kojemu su ubijena 2403 Amerikanca a nakon čega je SAD ušao u rat, rekli su dužnosnici japanske vlade.


Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga potvrdio je u ponedjeljak da su već dvojica japanskih premijera posjetila Pearl Harbour premda je Tokio prvotno rekao da će Abe biti prvi premijer koji će to učiniti. Suga je također potvrdio ranije ovog mjeseca da je premijer Shigeru Yoshida posjetio to mjesto 1951.


Obama je u svibnju postao prvi američki predsjednik koji je tijekom mandata posjetio japanski grad Hirošimu, koja je stradala od atomske bombe u američkom bombardiranju u zadnjim danima II. svjetskog rata.


Američki predsjednik međutim nije se ispričao za nuklearne napade na Hirošimu i Nagasaki, u kojima su ubijene stotine tisuća civila.Sastanak u utorak održava se manje od mjesec dana prije inauguracije Donalda Trumpa 20. siječnja.