Izbori u susjedstvu

Jankoviću četvrti gradonačelnički mandat? Slovenci sutra izlaze na lokalne izbore

Denis Romac

Reuters

Reuters

U bitku protiv Jankovića, Janša je poslao mladog Anžea Logara, koji ipak nije uspio bitnije promijeniti odnos snaga u Ljubljani i ugroziti iskusnog Jankovića, uprkos aferama i sudskim procesima



Slovenci sutra izlaze na lokalne izbore, koji će biti prvi test popularnosti političkih stranaka samo nekoliko mjeseci nakon turbulentnih parlamentarnih izbora, na kojima je stranka opozicijskog lidera Janeza Janše osvojila najviše mandata, ali nije uspjela okupiti vladajuću većinu. Na lokalnim izborima Slovenci biraju lokalne vijećnike, načelnike i gradonačelnike u 212 općina, od kojih je 12 većih gradova, a najviše pozornosti, naravno, privlači utrka za vlast u slovenskoj prijestolnici.


Prema posljednjim anketama, dugogodišnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković mogao bi osvojiti svoj četvrti gradonačelnički mandat već u prvom krugu. Nekadašnji direktor Mercatora, koji je u politiku ušao nakon što ga je Janša u svom prvom premijerskom mandatu sredinom prošlog desetljeća potjerao iz Mercatora, nije se baš snalazio u nacionalnoj politici, ali je u Ljubljani relativno uspješan. Janković je svojom na brzinu formiranom strankom, Pozitivnom Slovenijom, pobijedio na parlamentarnim izborima prije nekoliko godina, ali ni on nije uspio okupiti parlamentarnu većinu, za razliku od poraženog Janše, koji je 2012. godine tako dobio svoj drugi premijerski mandat.


Huškačka retorika 


U bitku protiv Jankovića njegov najveći politički suparnik Janša je poslao jednog od svojih najperspektivnijih ljudi, mladog Anžea Logara, koji ipak nije uspio bitnije promijeniti odnos snaga u Ljubljani i ugroziti iskusnog Jankovića, premda se za Jankovićem vuku brojne neraščišćene afere i sudski procesi. Objašnjenje se vjerojatno krije u tradicionalnoj nenaklonjenosti birača u slovenskom glavnom gradu nacionalističkoj retorici Janšine stranke, pri čemu valja imati na umu da je ta retorika posljednjih nekoliko godina dodatno radikalizirana, osobito posljednjih nekoliko mjeseci. Janša i čelnici njegove stranke prigrlili su antiimigrantsku, huškačku retoriku, optužujući kritične medije da su soroševci, po uzoru na Janšinog političkog saveznika i mađarskog premijera Viktora Orbana, predvodnika »iliberalne« Europe. I Janša se, kao i Orban, strastveno zauzima za zatvaranje europskih granica i podizanje zidova i žica u obrani »kršćanske Europe«, tvrdeći pritom da svaki imigrant Sloveniju košta čak 1968 eura, što je, naravno, neistina.





U Ljubljani ovog vikenda zasjeda tajnovita Trilaterala, organizacija koji neki nazivaju i »svjetskom vladom u sjeni«, a zasjedanje okuplja 200 moćnika iz svijeta politike, financija i medija. Skup se, naravno, održava iza zatvorenih vrata, a organizator okupljanja i direktor slovenskog Gorenja Franjo Bobinac smatra da je zasjedanje Trilaterale »sjajna prilika da Slovenija ojača ulogu regionalnog lidera i aktera u globalnoj ekonomiji«. Na sastanak Trilaterale u Ljubljanu dolaze nekadašnji predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši talijanski premijer Mario Monti, nekadašnji predsjednik francuske vlade Alain Juppe, šest nekadašnjih predsjednika država te brojni intelektualci i poslovni ljudi. Članica Trilaterale bila je i Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon izbora za predsjednicu Hrvatske istupila iz te skupine. Nakon toga je iz Hrvatske u Trilateralu izabran čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.



Druga najvažnija utrka vodi se u Mariboru, gdje ne bi trebao iznenaditi veliki povratak nekadašnjeg gradonačelnika Franca Kanglera, smijenjenog u tzv. mariborskom ustanku 2012. godine. Riječ je spontanim prosvjedima građana protiv »političkih elita« koji su izbili u Mariboru proširivši se po cijeloj Sloveniji. Suočen s bijesom građana, Kangler je morao odstupiti, ali je u sudskim postupcima zbog političke korupcije najprije osuđen, a onda oslobođen i potom rehabilitiran. Kangler je bio izbačen iz pučke stranke, ali se u politiku vratio na velika vrata, uz Janšinu potporu. »Lijevi« gradonačelnik Andrej Fištravec, koji je isplivao na prosvjednom valu 2012. i koji je naslijedio Kanglera sada nema previše izgleda protiv njega, ali bi Kangleru račune mogao pomrsiti umjereni lokalni poduzetnik Sašo Arsenovič.


Koparski recept 


U Kopru najvjerojatnije neće biti iznenađenja, jer tim gradom već godinama neprikosnoveno vlada kontroverzni Boris Popovič, jedan od pionira političkog populizma na ovim prostorima. Unatoč brojnim aferama i problemima s pravosuđem, taj bivši sportaš i poduzetnik redovito pobjeđuje na izborima u Kopru. Svi njegovi pokušaji da koparski recept primijeni i na nacionalnoj razini, kao nedavno kada se kandidirao za predsjednika Slovenije, završili su neuspjehom.


Stranke koje su trenutačno na vlasti na nacionalnoj razini – stranka premijera Marjana Šarca i šefa diplomacije i bivšeg premijera Mire Cerara – neće imati značajniju ulogu na lokalnim izborima, na kojima će glavnu riječ voditi tradicionalne stranke, poput Janšine Slovenske demokratske stranke, socijaldemokratske stranke i pučke stranke, koje imaju najbolju stranačku infrastrukturu i u pravilu najbolje prolaze na lokalnim izborima. Ne smijemo pritom zaboraviti i nezavisne liste, koje su i u Sloveniji u modi, s obzirom na to da se nezavisni kandidati pokušavaju distancirati od tradicionalnih stranaka i tako poboljšati svoje izborne izglede.