Napokon susret

JEDNA OD NAJSIGURNIJIH ZEMALJA SVIJETA Zašto je Singapur odabran za susret Trumpa i Kim Jong Una?

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Trebao nam je grad koji ima infrastrukturu za dovođenje golemog broja novinara i vladinih službenika te za organizaciju susreta ove veličine, raspona i važnosti", istaknula je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert.



Zbog ugleda neutralne i iznimno sigurne države te bogatog iskustva u organizaciji međunarodnih susreta visokog profila, Singapur je bio logičan izbor za mjesto razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una idući tjedan.


Singapur je jedna od najsigurnijih država u svijetu te jedna od najnaprednijih u pogledu tehnologije, infrastrukture i bankarstva. Za povijesni susret 12. lipnja je navodno odabran u konkurenciji Švicarske, Mongolije i Kine.


“Trebao nam je grad koji ima infrastrukturu za dovođenje golemog broja novinara i vladinih službenika te za organizaciju susreta ove veličine, raspona i važnosti”, istaknula je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert.




Javna okupljanja i mediji su u Singapuru pod strogom kontrolom, što odgovara iznimno povučenom sjevernokorejskom čelniku.


No glavni adut Singapura bila je njegova neutralnost, tvrde analitičari. Taj grad-država održava prijateljske odnose i s Washingtonom i s Pjongjangom.


“Singapur se ponosi svojim statusom iskrenog posrednika sa snažnim odnosima s partnerima i važnim čimbenicima iz cijelog svijeta, uključujući SAD i Sjevernu Koreju”, smatra Nicholas Fang, analitičar sa singapurskog Instituta za međunarodna pitanja.


Riječ je o jednoj od nekoliko desetaka svjetskih država koje imaju u potpunosti funkcionalno sjevernokorejsko veleposlanstvo. Singapur je bio osmi najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje prije no što je morao prekinuti taj odnos u skladu sa sankcijama iz rezolucija Ujedinjenih naroda iz 2017. godine.


Veliki je saveznik i Washingtona. Amerika je peti najveći trgovinski partner Singapura, stoji u podacima Svjetske banke, a američka mornarica redovno stacionira svoje ratne brodove i zrakoplove u morskoj bazi Changi.


Analitičari kao razlog za česti odabir Singapura kao domaćina susreta između zemalja s napetim odnosima navode i taj što ta država nema povijesnu prtljagu.


“Singapur ima iskustva u domaćinstvu susreta na visokoj razini između strana u prijeporu, pa želi biti neutralan i objektivan”, ističe Lim Tai Wei, istraživač s Instituta za istočnu Aziju.


Podsjetio je da je Singapur već bio domaćin susreta između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i tadašnjeg tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua 2015. godine.



SEUL – Dvije Koreje nastale su nakon Drugog svjetskog i uoči Hladnog rata. Od 1910. pa sve do japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu 1945. cijeli je Korejski poluotok bio pod okupacijom japanskih snaga.


Potom je zbog sukoba Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza oko zona interesa, podijeljen na sjeverni dio pod kontrolom Moskve i južni pod kontrolom Washingtona.


Devetog rujna 1948. na sjeveru je rođena Demokratska Republika Koreja, predvođena pripadnikom Radničke partije Koreje i bivšim gerilcem Kim Il Sungom. Taj se datum svake godine slavi kao sjevernokorejski državni praznik.


Prvi Kim, takozvani “vječni vođa”, vladao je Sjevernom Korejom željeznom rukom četiri i pol desetljeća, prvo kao premijer, a potom kao predsjednik. Radnička partija je svo to vrijeme ostala jedina politička stranka u državi.


Ključni trenutak u odnosima dviju Koreja bio je napad Sjevera na Jug i rat koji će trajati iduće tri godine.


Jug se obranio, ali je sukob stvorio dosad nepremostivi razdor između dvoje susjeda. Nikad nisu potpisali mirovni sporazum, a njihova utvrđena, neprohodna granica ostala je fizički podsjetnik neprijateljstva.


Kim Jong Il preuzeo je vlast 1994. nakon očeve smrti, dobivši u nasljeđe nerazvijenu državu, dodatno izoliranu nakon pada Sovjetskog Saveza i završetka hladnog rata. Tada je Kina ostala jedini veliki saveznik Pjongjanga.


Kim Jong Il je preminuo u prosincu 2011., nakon čega na čelo države s 25 milijuna ljudi stupa njegov sin Kim Jong Un.


Vjeruje se da je treći Kim u doba preuzimanja vlasti bio u kasnim dvadesetima. Osnažio je raketni i nuklearni program i tenzije s međunarodnom zajednicom podigao do maksimuma prije no što se na summitu s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae Inom 27. travnja ove godine odlučio na iznenađujuću diplomatsku odluku o denuklearizaciji.


Kim će se u Singapuru 12. lipnja sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što će biti prvi susret čelnika dviju država u povijesti.



Osim što je domaćin godišnjih summita ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), u Singapuru se održava i takozvani Shangri-La dijalog, obrambeni forum na koji redovito stižu čelnici država, ministri obrane i visoki vojni dužnosnici iz više od 50 zemalja. Posljednji takav forum održan je baš prošli vikend.


Za Sjevernu Koreju izazov predstavlja i logistika. Kimov privatni zrakoplov iz doba Sovjetskog Saveza ima goriva za samo pet tisuća kilometara leta, a sjevernokorejski čelnik se protivi nadolijevanju putem. Pjongjang je od Singapura udaljen 4700 kilometara.


Hoće li se singapurska “diplomacija orhideja” proširiti na Trumpa i Kima


Šefovi država, okrunjene glave, slavne osobe koje posjete Singapur često ga napuste s posebno uzgojenom orhidejom, nacionalnim cvijetom te države, koja po njima bude i nazvana.


Orhideja Baracka i Michelle Obame blijedo je žuta, kineskog predsjednika Xija Jinpinga ružičasta je s crvenim mrljicama, a ona Nelsona Mandele žuto-narančasta.


Botaničari, mediji, čak i politički analitičari znatiželjni su hoće li Singapur svoju “diplomaciju orhideja” proširiti na američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una kada stignu u utorak na povijesni summit.


Ravnatelj singapurskog Instituta za međunarodnu politiku Nicholas Fang smatra da bi domaćini to mogli učiniti u znak dobre volje i prijateljstva.


“Takva vrsta diplomacije jedinstvena je Singapuru. Hoće li Trump i Kim dobiti svaki svoju orhideju ili će biti samo jedna koja bi bila simbol zajedništva, vidjet ćemo”, rekao je.


Posebne orhideje čuvaju se u singapurskom botaničkom vrtu, koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a i blizu je lokaciji sastanka Trumpa i Kima.


Ondje se nalazi 200 vrsta orhideja nazvanih po stranim dužnosnicima.


Neovisno o tome, i Kimov otac i djed imaju nacionalne cvjetove nazvane po njima – “Kimjongilija” i “Kimilsungija” pažljivo se uzgajaju u Pjongjangu.


Ali najmlađi Kim još nema svoj cvijet.


Svoje orhideje u Singapuru imaju, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, britanski princ Charles i pop zvijezda Elton John.


Kada neki slavni stranac dobije svoju orhideju, obično se radi o hibridnoj.


“A hibridnu orhideju teško je uzgojiti, potrebno je najmanje pet godina i taj se proces mnogo ulaže. Zato su tako rijetke i unikatne”, kažu u botaničkom vrtu.