Sedmero mrtvioh

Izvanredno stanje u Čileu; Povećanje cijene karata u metrou dovelo do kaosa

Hina

REUTERS

REUTERS

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou



Čileanska vlada produljit će izvanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje nakon što je u valu nasilja i podmetnutim požarima tijekom vikenda stradalo najmanje sedmero ljudi, izjavio je u nedjelju navečer ministar unutarnjih poslova.


Odluka o produljenju izvanrednog stanja donesena je uslijed »eskalacije nasilja i vandalizma«, kazao je ministar Andres Chadwick, navodeći podatak o 70 »teških nasilnih incidenata« koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija.


Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti prosvjednika našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani.


Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u subotu je poništio odluku o podizanju cijene karata ali je uveo izvanredno stanje u Santiagu, gradu s više od sedam milijuna stanovnika.Na ulicama Santiaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio je u nedjelju ministar unutarnjih poslova.

»Suočeni smo s pravom eskalacijom koja je nedvojbeno organizirana kako bi nanijela ozbiljnu štetu našoj zemlji i životima svih njezinih građana«, ustvrdio je Chadwick.


U incidentima povezanim s prosvjedima poginulo je sedmero ljudi, kazao je ministar, ne navodeći detalje. Dodao je da će izvanredno stanje biti uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Chillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.


Prema navodima tužitelja, do nedjelje poslijepodne prema lokalnom vremenu podignute su optužnice protiv ukupno 1.462 osobe vezano za prosvjede održane toga dana, od čega njih 614 u Santiagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhićeno 179 ljudi.


Predsjednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santiagu, te je u noći sa subote na nedjelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produljena i na noć s nedjelje na ponedjeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda, paleži i pljačke.


Promet je u nedjelju bio blokiran a u međunarodnoj zračnoj luci vladao je kaos, uz obustavljene letove budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i zaposlenici zračne luke nisu mogli doći na posao, objavio je guverner glavnog grada.