Oprezni organizatori

Izrael čvrst: ‘Eurosong je veliki tulum, nikome nećemo dozvoliti ometanje’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Postoji opravdana sumnja da bi se prosvjedi mogli održati zbog načina na koji Izrael tretira Palestince.

Guardian prenosi čvrstu izjavu Izraela o blokiranju aktivista koji u planu imaju „ometanje Eurosonga“. Reakcija je to države uslijed panike da će glazbeni događaj koji se prenosi diljem globusa postati fokus prosvjednika koji nisu zadovoljni odnosom Izraela prema Palestincima. 




Eurosong je najdugovječnije glazbeno (televizijsko) natjecanje, a ove se godine održava 14. svibnja u Tel Avivu. Natjecatelji su počeli dolaziti, pripremaju se i svijetla pozornice, ali i umjetna trava za tulume koji će slijediti.


Događaj je postao meta palestinskih kampanja koje optužuju Izrael za korištenje glazbe u svrhu „izbjeljivanja“ („bijelog pranja“, engl. „whitewash“) usmjerenog prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali (West Bank) i u Gazi.


Organizatori se brinu da će demonstratori iskoristiti događaj da bi privukli pažnju milijuna gledatelja.




„Ovo će biti veliki tulum na kojem će sudjelovati tisuće ljudi, ali moramo biti na oprezu i osigurati da nitko ne dođe sa željom da nešto uznemiri ili uništi“, kaže ministar vanjskih poslova, Emmanuel Nahshon.


„Ne želimo ljudima zabraniti ulazak u Izrael. No ako zasigurno znamo da ćemo se suočiti s anti-izraelskim aktivistima i ljudima čija je jedina svrha uznemiravanje događaja, onda ćemo iskoristiti sve legalne mogućnosti kojima raspolažemo, a tiču se ulaska u Izrael“, dodaje za Guardian.


Nakon objave, Nahson je rekao da će zabraniti ulazak jedino ljudima koji budu kršili izraelske zakone. Ovogodišnji je Eurosong opasno zakoračio u političku kontroverzu. Premijer Benjamin Netanyahu je planirao održavanje natjecanja u Jeruzalemu, kao dio vladine kampanje za globalno prepoznavanje svetog grada, kao glavnog grada Izraela.


Izraelske su snage zauzele istočni dio Jeruzalema 1967. godine, a Palestinci su teritorij odredili kao budući glavni grad. Jeruzalem je dva puta bio domaćin Eurosonga, prvi put 1979. godine, a zatim ponovno 1999.


Europska radiodifuzijska unija (EBU) koja sponzorira događaj za ovu je godinu odabrala Tel Aviv. Frank-Dieter Freiling je dao službenu izjavu u kojoj poziva Netanyahua da „omogući svima dolazak“ te „slobodu izražavanja“.


„Palestinci sa Zapadne obale i Gaze ne mogu pohađati finale Eurosonga u Tel Avivu zbog zida, uz sve ostale čimbenike. Globalvision je platforma na kojoj će palestinski umjetnici zasjati – bez zidova, a moći će im se pridružiti Izraelci i obožavatelji Eurosonga, u duhu jednakosti“, izjava je grupa koje stoje iza organizacije Globalvisona. 


Globalvision se održava paralelno kada i finalna večer, a dio je pokreta grupa Boycott, Divestment i Sanctions (BDS) – protiv Izraela. Prenosit će se uživo, a sudjelovat će mnogi umjetnici.


„Globalvision je jedinstvena kombinacija prijenosa gaža i Eurosonga, s glazbenim spotovima i porukama umjetnika diljem svijeta“, stoji u pismenom objašnjenju organizatora za britanski Pink.


Jedan od izvođača je i palestinski pop pjevač i producent, Bashar Murad (26).


„Eurosong bi trebao biti o zbližavanju ljudi, ali čini se da gotovo pa pomaže Izraelu da nastavi s okupacijom. Iako je to zabavno pop natjecanje, ne može se maknuti iz konteksta mjesto održavanja, kao niti na koga utječe“, rekao je Murad, a prenosi Guardian.


Natjecanje se održava istog tjedna kada Palestinci obilježavaju „Al – Nakbu“. U povijesti poznat pod prijevodom „Dan katastrofe“, odnosi se na palestinski egzodus, gdje je prije 71 godine više od 700 tisuća ljudi izbačeno iz domova u ratu koji je okružio stvaranje Izraela. Aktivisti tvrde da je dvorana za natjecanje (Expo Tel Aviv) izgrađena na zemlji nekadašnjeg arapskog sela al-Shaykh Muwannis, koje je ispražnjeno 1948. godine.