Izbori

Izlazne ankete: Tokajev pobijedio na izborima u Kazahstanu

Hina



Kasim Žomart Tokajev, koji je privremeno preuzeo vlast nakon ostavke Nursultana Nazarbajeva u ožujku, osvojio je u nedjelju 70,13 posto glasova na predsjedničkim izborima u Kazahstanu, pokazala je izlazna anketa koju su objavili državni mediji. 


Predsjedničke izbore, prve nakon 30 godina vladavine dosadašnjeg predsjednika Nazarbajeva, obilježili su najveći prosvjedi stanovnika te bivše sovjetske države u posljednje tri godine i uhićenje oko 500 demonstranata.


Tokajev (66), jedini ozbiljni kandidat na izborima, bio je siguran u svoju pobjedu unatoč tomu što je u utrci bilo još šest kandidata, a i analitičari su mu predviđali laganu pobjedu. Preostalih šest kandidata bili su nepoznati većini Kazahstanaca prije pokretanja svojih kratkih predizbornih kampanja prošlog mjeseca.  




Drugi po broju glasova po izlaznoj anketi je Amiržan Kosanov s 15,39 posto. Izborno povjerenstvo je objavilo da je odaziv na izborima bio 77 posto.


Preliminarni rezultati izbora očekuju se u ponedjeljak.


Tokajev uživa potporu autokrata Nursultana Nazarbajeva, koji je na opće iznenađenje u ožujku podnio ostavku nakon 30 godina na vlasti. Prvi put je Nazarbajev bio zabran 1991. a zatim ponovo četiri puta s više od 80 posto glasova te je 2015. usred gospodarskih teškoća dobio čak 98 posto glasova uz izlaznost od 95 posto.


Iako je 78-godišnji Nazarbajev podnio ostavku na mjesto predsjednika, on će zadržati široke ovlasti kao vođa nacije, a ostaje i čelnik kazahstanskog Vijeća sigurnosti i vladajuće stranke Nur Otan.


U kazahstanskom parlamentu nema oporbenih stranaka, a zapadni promatrači nikada nisu priznali izbore u toj zemlji kao slobodne i poštene.