Drugačiji pristup

Izetbegović: Nova strategija pruža priliku BiH da nadoknadi zaostajanje

Hina

Reuters

Reuters



Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u utorak je pozdravio novu strategiju Europske unije za zapadni Balkan ističući kako ona daje novu priliku za čvsrto povezivanje država regije s Unijom pri čemu i BiH unatoč trenutačnom zaostajanju dobija priliku nadoknaditi propušteno i steći uvjete za punopravno članstvo.


»Strategija predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je zapadni Balkan europski prostor čija je budućnost u Europskoj uniji. Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. sudjelujemo u otvorenoj utrci u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutačno ispred nas na putu članstva u EU«, kazao je Izetbegović za sarajevski portal Klix.


Bosna i Hercegovina još nije, nakon više od godinu dana, predala odgovore na upitnik temeljem kojeg će Europska komisija izraditi mišljenje o njezinu zahtjevu za članstvo.




On je pozvao političare u BiH da zajednički iskoriste predstojeće razdoblje za provedbu očekivanih reformi koje bi trebale transformirati cijelu zemlju sukladno europskim standardima i vrijednostima.


Važnim je ocijenio i pruženu priliku za jačanje sigurnosnih veza između zapadnog Balkana i EU uz ocjenu kako je to nužni odgovor na zajedničke vanjske prijetnje.


Po Iztebegovićevu sudu iznimno važan dio strategije je stajalište EU da države zapadnog Balkana ne mogu blokirati pridruživanje drugih država Uniji zbog neriješenih međusobnih sporova jer ih strategija upućuje da takva pitanja obavezno riješe uzajamnim dogovorom a ako to nije moguće onda obvezujućom međunarodnom arbitražom.