Lokalni izbori

Izborna “pljuska” Erdoganu: Njegova je stranka izgubila u glavnom gradu Turske

Portal Novilist.hr

Iz britanskog Guardiana zaključuju da je ovakvim rezultatom Erdoğan "kažnjen" na ovogodišnjim lokalnim izborima. 



Na lokalnim je izborima pravo glasa imalo više od 57 milijuna birača. Spomenuta je brojka imala pravo sudjelovanja u odabiru gradonačelnika za 30 većih gradova, 51 pokrajinsku prijestolnicu i 922 okruga. U velikim su gradovima birači glasovali za gradonačelnika, gradsku skupštinu i upravitelja za susjedstvo.


Stranka pravde i razvoja (AKP) je uzela gotovo 45% glasova nakon što je prebrojano 90% od više od 194.000 glasačkih kutija, prema državnoj televiziji TRT. Sekularna glavna oporbena stranka, Narodna republikanska stranka (CHP) imala je ukupno 30%.


Ovi su izbori predstavljali prvi test za Erdoğana otkako je prošle godine ponovno izabran pod novim sustavom vlasti koji je predsjedniku dao proširene ovlasti. Po prvi puta tijekom njegovih šesnaest godina na vlasti, turski predsjednik je praktički „kažnjen“ na ovogodišnjim lokalnim izborima u državi, javlja britanski Guardian. Iako su trebali biti rutinski općinski izbori, situacija se praktički pretvorila u referendum o Erdoganovoj vlasti.




Njegova stranka AKP izgubila je glavni grad Turske, Ankaru. Gubitak AKP-a u Ankari od kandidata za gradonačelnika sekularne CHP, Mansura Yavaşa, okončao je 25 godina dugu dominaciju islamističke stranke nad glavnim gradom i šokirao ostatak zemlje. Unatoč vjerovanju CHP-a u sigurnu pobjedu u Istanbulu, čini se da će tamo ipak AKP vladati na lokalnoj razini.  


Erdoğanovo vrijeme na vlasti obilježilo je konstantno snažan gospodarski rast, ali prošlogodišnja kriza valuta izazvala je službenu recesiju prošlog mjeseca. Inflacija se kreće oko 20%, što povećava troškove života glasača AKP-a iz radničke klase. Iako predsjednik nije bio na glasačkom listiću, neumorno je vodio kampanju u pokušaju da skrene pozornost s gospodarstva.


Lokalne izbore uokvirio je kao pitanje “nacionalnog opstanka”, optužujući oporbene stranke za veze s terorizmom, ali i nametanjem inflacije kao proizvodom stranih sila koje žele potkopati zemlju, prenosi Guardian.


Pro-kurdska Narodna demokratska stranka (HDP) povratila je nekoliko mjesta na području uglavnom kurdskog jugoistoka. Mjesta su to gdje je vlada u prošlosti zamijenila izabrane gradonačelnike s povjerenicima koje je imenovala vlada. Razlog su bile tvrdnje da smijenjeni dužnosnici imaju veze sa zabranjenim militantnim kurdistanskim radnicima, javlja Guardian.


“Svaki dobitak i svaki gubitak je volja našeg naroda i uvjet demokracije koji bi se trebao priznati”, kazao je Erdoğan u Istanbulu. “Priznat ćemo da smo osvojili srca naših ljudi u područjima koja smo osvojili i priznati da nismo bili dovoljno uspješni u područjima koja smo izgubili.”, prenosi Guardian izjavu aktualnog predsjednika.