Izbori u Španjolskoj neće riješiti političku blokadu, ni lijevi ni desni neće dobiti dovoljno

Hina

Reuters

Reuters



Parlamentarni izbori koji se za tjedan dana održavaju u Španjolskoj neće riješiti političku blokadu u zemlji budući da niti lijevi niti desni blok stranaka neće dobiti dovoljno glasova za sastavljanje vlade, pokazuje anketa objavljena u nedjelju.


Ona se podudara s četiri ankete objavljene prošli tjedan.


Tri lijeve stranke – Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), Unidas Podemos i Más País – mogle bi dobiti ukupno 157 mjesta u parlamentu s 350 mjesta, pokazuje anketa tvrtke za ispitivanje javnog mišljenja »40db« objavljena u novinama El País.




Za sastavljanje vlade potrebno je 176 glasova.


Niti tri stranke s desnice koje bi mogle formirati koaliciju također ne dostižu taj broj.


Narodna stranka (PP) desnog centra, desni Vox i centristički Građani mogle bi dobiti 151 glas.


Španjolska se tako nalazi pred novom blokadom zbog koje su i raspisani izvanredni izbori 10. studenog. Na izborima u travnju najviše glasova je bio dobio PSOE premijera Pedra Sáncheza osvojivši 123 mjesta, daleko od potrebnih 176 za samostalno formiranje vlade. Nakon toga nije uspio postići dogovor s manjim Unidas Podemosom oko formiranja vlade, a niti podršku ostalih stranaka za sastavljanje svoje manjinske vlade.


Ovo će biti četvrti parlamentarni izbori u Španjolskoj u posljednje četiri godine.


PSOE i Narodna stranka se izmjenjuju na vlasti gotovo 40 godina no nakon što su 2015. godine zbog gospodarske krize i korupcijskih skandala iskočile na političku scenu nove stranke narušeno je tradicionalno dvostranačje.


Tenzije u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, najviše utječu na aktualnu predizbornu kampanju.


Vladajući PSOE mogao bi opet osvojiti najviše glasova i dobiti 121 zastupničko mjesto, dva manje u odnosu na prethodne izbore te pokušati formirati koaliciju s Unidas Podemosom, te malom novom strankom Más País nastalom odcjepljenjem od Unidas Podemosa, pokazuje anketa objavljena u El Paísu. Te dvije stranke dobivaju 35 zastupnika.


S obzirom da tri stranke zajedno ne bi dobile potrebnih 176 mjesta trebat će im podrška katalonskih stranaka za nezavisnost. I dok se nakon izbora u travnju ta mogućnost činila realnom, sada je ona daleko od ostvarivog s obzirom na politički sukob premijera Sáncheza i katalonskih stanaka koje formiraju vladu Katalonije.


Te stranke svoju podršku uvjetuju referendumom o nezavisnosti Katalonije što Sánchez odbija pozivajući se na ustav. Ustavni sud je bio zabranio referendum 2017. godine.


Prije tri tjedna je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne katalonskim dužnosnicima koji su organizirali referendum unatoč zabrani Ustavnog suda, nakon čega su izbili prosvjedi u Kataloniji tijekom kojih je u sukobu prosvjednika s policijskom bilo ozlijeđeno 650 osoba.


Te tenzije su dale vjetar u leđa španjolskoj desnici pa bi Vox, koji je u travnju prvi put ušao u španjolski parlament, mogao povećati broj zastupnika s 24 na 42 te postati treća najveća stranka u zemlji.


Narodna stranka koja je prije sedam mjeseci doživjela težak udarac mogla bi se oporaviti te povećati broj zastupnika sa 66 na 91.


Rast ih dviju stranaka odvija se nauštrb stranke centra Građani, pokazuje anketa.


Građani, koji se također žestoko protive pokušaju odcjepljenja Katalonije, mogli bi pasti s 57 na svega 14 zastupnika.


Premijer Sánchez je tijekom jednog predizbornog skupa odbacio mogućnost stvaranja velike koalicije svojih socijalista i konzervativaca Narodne stranke.