Macron i Le Pen

Izbori u Francuskoj: Evo što ankete predviđaju za drugi krug

Hina

Emmanuel Macron, Foto: REUTERS

Emmanuel Macron, Foto: REUTERS

Anketa Harrisa pokazuje da će Macron osvojiti 64 posto prema 36 posto glasova za Le Pen



Anketa Opinionwaya pokazala je u ponedjeljak da bi pobjednik prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora Emmanuel Macron mogao u drugom izbornom krugu osvijiti 61 posto glasova dok bi njegova protivnica Marine Le Pen mogla osvojiti 39 posto glasova.


Anketa Harrisa pokazuje da će Macron osvojiti 64 posto prema 36 posto glasova za Le Pen.


Centrist Emmanuel Macron dobio je 23,75 posto glasova, a čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen 21,43 posto, pokazali su gotovo potpuni rezultati francuskih predsjedničkih izbora koje je u ponedjeljak objavilo ministarstvo unutarnjih poslova, a dio pobijeđenih kandidata odmah je pozvao svoje birače da u drugom krugu daju potporu Macronu.




Na trećem mjestu je kandidat desnog centra konzervativac Francois Fillon, slijedi kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon pa socijalist Benoit Hamon.


Drugi krug predsjedničkih izbora 7. svibnja tako će sučeliti Macrona, koji ima dobre izglede postati s 39 godina najmlađi francuski predsjednik, i šeficu ekstremne desnice Le Pen.Nakon prljave kampanje pune afera, uz dobar broj neodlučnih birača sve do samog dana izbora, nedjelja je iznjedrila dvoje kandidata koji su inzistirali na borbi protiv sustava, ali s dvije radikalno različite vizije budućnosti Francuske i Europe.

Ovo je prvi puta da su dvije najveće stranke koje dominiraju izborima gotovo pola stoljeća, republikanci i socijalisti, eliminirani u prvom krugu.


Le Pen je nakon objave rezultata prvog kruga napala u ponedjeljak Macrona tvrdeći da je preslab da bi se suočio s prijetnjom islamskog terorizma.


»Na terenu sam gdje upoznajem Francuze i skrenem im pažnju na važna pitanja uključujući islamski terorizam za koji je, najblaže rečeno Macron preslab«, kazala je Le Pen.Ona je dodala da Macron ne zna kako bi zaštitio Francuze suočene s »opasnostima islama«.