Prvi rezultati

Izbori u BiH: Komšić, Džaferović i Dodik novi članovi Predsjedništva BiH

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 22.30 Gotovo polovica glasova birača iz Federacije BiH prebrojana je nešto prije 22 sata a ti rezultati govore kako je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio potporu 113 tisuća birača a njegov glavni rival predsjednik HDZ BiH Dragan Čović oko 33 tisuće. 


Podatak je to koji je novinarima postao dostupan temeljem aplikacije za obradu podataka postavljene u izbornom stožeru Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu a iz nje proistječe kako je među onima koji su na glasačkim listićima odlučili birati hrvatskog kandidata za Komšića glasovalo njih 70 posto dok je svoj glas Čoviću dalo 21 posto.Riječ je o podacima koji se temelje na 488 tisuća od ukupno 900 tisuća birača koliko ih je na izborima glasovalo na području Federacije BiH za hrvatskog ili bošnjačkog člana predsjedništva. Ti podaci ne uključuju glasove iz nekih od županija s apsolutnom hrvatskom većinom. Dužnosnik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je komentirajući ove pokazatelje u Mostaru kazao kako je riječ o pokušaju narušavanja ravnoteže u BiH.»Nadam se da se trend neće nastaviti kroz druga glasačka mjesta koja još nisu prebrojana«, kazao je Čavara ističući kako je jasno da Komšić nije kandidat hrvatskog naroda.Dodao je kako su u HDZ-u BiH sigurni da je Čović dobio uvjerljivu potporu većine hrvatskog naroda ali je upozorio kako ipak valja pričekati konačne rezultate. Podaci koje je objavila SDA ukazuju kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidat te stranke Šefik Džaferović gotovo sigurni pobjednik.On je dobio potporu 40,9 posto birača čiji su glasovi prebrojani, slijedi kandidat Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Denis Bećirović s oko 33 posto osvojenih glasova dok je Fahrudin Radončić izvjesno gubitnik jer je dobio glasove tek oko 12 posto birača.

Izbori u BiH / Reuters


Izbori u BiH / Reuters





Što se točno zbiva u Republici Srpskoj i dalje je nejasno jer i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savez za pobjedu tvrde kako u utrci za člana Predsjedništva BiH pobjeđuju upravo njihovi kandidati Milorad Dodik odnosno Mladen Ivanić.


———-


 Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH a Željko Komšić ima značajnu prednost pred Draganom Čovićem u utrci za hrvatskog člana državnog vrha, podaci su što su ih u nedjelju nešto nakon 21 sat objavili iz izbornog stožera SDA u Sarajevu. Glavni tajnik ove stranke Helid Genjac kazao je kako je na temelju 20 posto prebrojnih glasova moguće potvrditi da Džaferović vodi ispred kandidata Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za oko 10 posto dok je Komšić među biračima koju su odlučili glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio povjerenje njih 65 posto dok je Čović dobio potporu 25 posto glasača iz tog uzorka a kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika potporu oko četiri posto birača. U Federaciji BiH na izbore je izašlo oko 900 tisuća birača a SDA je ove podatke objavio na temelju prebrojanih oko 150 tisuća tih glasova.»Treba istaknuti kako među njima nema onih iz Zapadno-hercegovačke županije koji mogu bitno utjecati na tijek izbora no zato su tu glasovi iz županije Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanske županije«, kazao je Genjac. U utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH prema podacima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi njen predsjednik Milorad Dodik.Također na temelju uzroka od oko 20 posto prebrojanih glasova iz te su stranke objavili kako je Dodik dobio 58 posto prebrojanih glasova dok je njegov protukandidat Mladen Ivanić dobio potporu oko 40 posto glasačkog tijela u Republici Srpskoj. No u tome nema glasova iz Banja Luke koja okuplja veliki broj birača a iz Saveza za pobjedu čiji je Ivanić kandidat tvrde kako upravo on u toj gradskoj sredini vodi s prednošću od oko pet posto.