Sporni ministar

Italija se probudila s političkom krizom: Mattarella odbio potvrditi vladu populista i desnice, oni traže njegov opoziv

Hina

Reuters

Reuters

Di Maio je optužio Mattarellu za izdaju države i kazao da ga treba opozvati. »Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza prebaci u parlament«, kazao je Di Maio



Italija se u ponedjeljak probudila u institucionalnoj krizi nakon što je predsjednik države odbio potvrditi vladu populista i desnice, a oni potom zatražili njegov opoziv, pišu agencije.


Mattarella je u nedjelju poručio mandataru za sastav nove vlade Giuseppeu Conteu da ne može prihvatiti euroskeptika Paola Savonu za ministra financija.


Tim potezom vladajuća koalicije Pet zvijezda i Lige ugasila se i prije nego što je počela raditi.




Mattarella bi sada mogao imenovati prijelaznog, tehnokratskog premijera koji bi vodio zemlju do prijevremenih izbora. Danas će k njemu na razgovor Carlo Cottarelli, bivši izvršni direktor MMF-a, kojeg mnogi vide u toj ulozi.


Cottarell je radio u MMF-u od 2008. do 2013. i dobio nadimak »Gospodin Škare« zbog rezanja javnih troškova u Italiji.


Italija, četvrta najveća ekonomija eurozone, bez vlade je od izbora u ožujku jer nijedna politička skupina ne može formirati većina.


Mattarella je obraćanju naciji u nedjelju navečer kazao da je prihvatio sve Conteove ministre osim Savone.


»Za to sam ministarstvo tražio političku figuru s autoritetom iz koalicijskih stranaka, koja ne slovi kao netko tko bi prešao određeni prag i izazvao izlazak Italije iz eurozone«, dodao je šef države.


Conte je odbio predložiti nekog drugog i vratio mu mandat.


Po talijanskom zakonu, predsjednik ima pravo staviti veto na sastav koalicijske vlade, ali to se rijetko koristi.


Po AFP-u, to se dosad dogodilo triput, uključujući 1994. godine kada je predsjednik Oscar Luigi Scalfaro zaustavio mandatara Silvija Berlusconija u pokušaju da za ministra pravosuđa imenuje svoga odvjetnika Cesarea Previtija.


Predsjednikova uloga u Italiji uglavnom je ceremonijalna, ali zbog ovlasti da amenuje vladu i mogućnosti da raspusti parlament, šef države u nerijetkim talijanskim političkim krizama često nastupa kao najvažniji faktor u njihovu rješavanju.


Čelnik Lige Matteo Salvini i čelnik M5S Luigi Di Maio gnjevno su reagirali na Mattarellinu odluku, ocijenivši da je predsjednik djelovao izvan ovlasti koje mu dopušta ustav.


Di Maio je optužio Mattarellu za izdaju države i kazao da ga treba opozvati. »Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza prebaci u parlament«, kazao je Di Maio.


Po članku 90. talijanskog ustava, parlament običnom većinom glasova može zatražiti opoziv predsjednika, ali onda o tome odlučuje ustavni sud.