Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
14. studenoga 2019.
Arnaldo Otegi u zatvoru objavio knjigu

Isprike baskijskog čelnika žrtvama ETA-e

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2012. u 14:39 2012-09-16T14:39:31+02:00

 Baskijski nezavisni čelnik Arnaldo Otegi »najiskrenije se ispričava« ako je pridonio »boli« i »poniženju« žrtava oružane skupine ETA u novoj knjizi čije je izvatke dnevnik Gara objavio u nedjelju

MADRID Baskijski nezavisni čelnik Arnaldo Otegi, u zatvoru od 2009., »najiskrenije se ispričava« ako je pridonio »boli« i »poniženju« žrtava oružane skupine ETA u novoj knjizi čije je izvatke dnevnik Gara objavio u nedjelju. 
Baskijska nezavisna ljevica prvi put je u veljači izrazila žaljenje zbog »boli« koju je nanijela žrtvama ETA-e, koja je za 20. listopada najavila odustajanje od oružane borbe ali odbija položiti oružje i raspustiti se. 
Arnaldo Otegi, osuđen na šest godina zatvora zbog pokušaja ponovnog uspostavljanja upravnog tijela Batasune, nezavisne stranke zabranjene 2003. i smatrane političkim krilom ETA-e, tvrdi kako je želio »ići i dalje« u knjizi-intervjuu »El tiempo de las luces« (Vrijeme svjetlosti) koja će biti objavljena 28. rujna. 
»Ljevica je priznala i priznaje nanesenu bol, a ja želim ići još dalje i reći da ako sam u svojstvu glasnogovornika, a govorim u ime svih glasnogovornika Batasune, pridonio i najmanje boli, patnje ili poniženja obiteljima žrtava oružanih akcija ETA-e, ovdje im se želim najiskrenije ispričati uz riječi 'žao mi je' koje dolaze iz srca«, piše u izvatku objavljenom u Gari. 
Nezavisna ljevica mogla bi zauzeti drugo mjesto na prijevremenim regionalnim izborima sazvanima u Baskiji za 21. listopada, prema najnovijem ispitivanju Baskijskog sveučilišta, provedenom u svibnju.  Prvo mjesto pripalo bi baskijskoj nacionalističkoj stranci PNV. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.