Poznat identitet

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Parizu: Terorist u Francusku došao iz Belgije

Hina

Reuters

Reuters

Skupina Islamska država je preuzela odgovornost za pucnjavu u priopćenju njezina propagandne službe Amaq-a. »Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države«, piše Amaq



Identificiran je napadač koji je u četvrtak u središtu Pariza ubio policajca i ranio još dva, ali njegovo ime neće biti otkriveno sve dok istražitelji ne doznaju je li imao pomagače u napadu, istaknuo je novinarima pariški javni tužitelj Francois Molins.


Molins je kazao kako istražitelji znaju identitet napadača, ali ga neće otkriti dok traje istraga.


»Istražitelji žele biti sigurni je li ubojica imao pomagače«, rekao je Molins.




Glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti.


Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao kako sve upućuje na to da je napad na policiju u četvrtak u Parizu u kojem je ubijen jedan policajac a druga dva ranjena prije nego je policija ubila napadača bio povezan s terorizmom te da će sigurnosne snage biti na oprezu tijekom predstojećih predsjedničkih izbora. 


Skupina Islamska država je preuzela odgovornost za pucnjavu u priopćenju njezina propagandne službe Amaq-a.


»Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države«, piše Amaq.


Hitni sastanak sigurnosnih, obrambenih i obavještajnih čelnika bit će održan u petak, rekao je Hollande u televizijskoj izjavi.


Hollande, koji se ne natječe ponovno za dužnost na izborima čiji prvi krug je u nedjelju, je rekao: »Bit ćemo krajnje oprezni, posebice u vezi s izborima«.


Drugi napadač za kojega se misli da je sudjelovao u napadu na aveniji Elizejske poljane u središtu Pariza dva dana prije predsjedničkih izbora je još uvijek u bijegu.


Protiv napadača vodila se protuteroristička istraga jer je pokazao nakanu da ubije policajce, doznaje agencija France Presse od izvora bliskog istrazi.


U četvrtak navečer u Seine-et-Marne, u pariškom predgrađu pretresena je kuća napadača. Riječ je o vlasniku prometne dozvole automobila korištenog u napadu.


Policajci na mjestu događaja su rekli kako tragaju za potencijalnim drugim napadačem i policijski izvor je rekao Reutersu kako je izdan uhidbeni nalog za osumnjičenikom koji je došao vlakom u Pariz iz Belgije.


»Izašao sam iz prodavaonice Sephora i hodao pločnikom…jedan muškarac je izašao iz automobila i otvorio vatru iz kalašnjikova na policajca«, rekao je očevidac Chelloug Reutersu.


Policija je pozvala građane da izbjegavaju područje u kojem se dogodio napad.


TV snimke pokazuju Slavoluk pobjede i gornju polovicu Elizejskih poljana krcatih policijskim kombijima i teško naoružanom policijom koja je zatvorila područje.


Napad dolazi u trenutku dok se birači spremaju izaći na predsjedničke izbore u nedjelju u najneizvjesnijim izborima u skorije vrijeme.