Opasnost nije prestala

Islamska država je poražena, ali i dalje prijeti napadima u cijelom svijetu

Hina



Skupina Islamska država (IS) koja je u 2017. vojno poražena i izgubila gotovo čitavo područje svog samoproglašenog »kalifata« u Iraku i u Siriji, pokazuje ipak da se prilagođava i još prijeti, ističu stručnjaci i dužnosnici.


U prvim satima 2017. Uzbek, kojeg je IS u priopćenju u kojem preuzima odgovornost za napad nazvao »vojnikom kalifata«, otvorio je vatru iz kalašnjikova u noćnom klubu u Istanbulu u prigodi proslave nove godine, ubivši 39 ljudi.


Izravno naoružavajući džihadiste i vrbujući ih putem internetske propagande koja se pokazala uspješnom, IS je počinio i naredio desetak krvavih napada, napose u prvom polugodištu, u Pakistanu, Iraku, Siriji, Afganistanu, Egiptu, Somaliji i Velikoj Britaniji.




Tako je 22. svibnja bombaš samoubojica Salman Abedi, mladi Britanac rođen u Libiji, ubio 22 osobe aktivirajući bombu na izlasku s koncerta u Manchesteru.


Na meti džihadističkih napada u kojima su pješaci gaženi automobilom, što je gotovo nemoguće spriječiti, našli su se Jeruzalem, London, Stockholm i Barcelona.Ti napadi u kojima je poginulo više tisuća ljudi, dogodili su se unatoč gotovo potpunom razbijanju sustava te organizacije u Iraku i u Siriji, nakon koordinirane ofenzive počete u jesen 2016.

IS je osnovao ogranak zadužen za vođenje mreža u inozemstvu, novačenje kandidata te financiranje i izvođenje akcija. Njegovim nestankom napadi nisu prestali.


»IS je svakako vojno poražen«, rekao je za AFP Yves Trotignon, bivši analitičar u francuskoj agenciji za vanjsku sigurnost, »ali s jedne strane oko tri tisuće njegovih boraca ostalo je u Siriji i u Iraku, što je velik broj, a s druge, treba imati na umu da su 2009. prethodnici IS-a u Iraku bili vojno poraženi, ali su im trebale tek dvije i po godine da iskoriste sirijsku revoluciju i podignu se iz pepela«.


»Kirurška operacija u Iraku i u Siriji je uspjela, ali je rak metastazirao, pa sad imamo džihadističkih područja i drugdje, kao što je bilo u Afganistanu s Al Kaidom«, dodaje Trotignon.


»IS je pobijeđen, ali teroristička prijetnja nipošto nije nestala. Ona se mijenja s obzirom na sudionike, način rada i nema naznaka smirivanja (…) Američki istražitelji misle da će fenomen trajati tijekom više naraštaja«.


»Podružnice DAECH-a (arapska kratica za IS), ponaprije u Egiptu, ali i u Libiji, Jemenu, Afganistanu i jugoistočnoj Aziji, i dalje snažno prijete«, ocijenio je Jean-Pierre Filiu, profesor političkih znanosti u Parizu. »Džihadistička propaganda, premda manje jaka nego u vrijeme takozvanog kalifata, i dalje vrbuje nove borce i održava mreže diljem svijeta«.