O ishodu općih izbora odlučit će programi za gospodarski oporavak

Irski izbori: Sve je u ekonomiji

Vesna Roller

Pobjednik irskih izbora bit će onaj koji će razočaranim i prestrašenim građanima ponuditi uvjerljivo rješenje za izlazak iz gospodarskoga gliba, ponajprije radna mjesta



To je ekonomija, glupane!« – čuvena je izjava bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona kojom je odgovorio na pitanje kako tumači svoju svojedobnu veliku popularnost među Amerikancima.


Isti izričaj savršeno definira i glavnu temu općih izbora koji se u petak idućeg tjedna održavaju u Irskoj, zemlji koja je u prošlih nekoliko desetljeća doživjela nevjerojatan ekonomski uspon.


No, zlatno je doba tek prošlost, a Keltski tigar, kako su je zvali, sada je na koljenima. Prošlogodišnji međunarodni paket spasa, vrijedan 85 milijardi eura, tek je usporio daljnji sunovrat.




Pobjednik irskih izbora bit će onaj koji će razočaranim i prestrašenim građanima ponuditi uvjerljivo rješenje za izlazak iz gospodarskoga gliba, ponajprije radna mjesta.


Obećanja vladajućih


Fianna Fail, stranka koja vodi aktualnu manjinsku vladu i koja je od protekle 24 godine na vlasti bila 22, biračima je obećala da će, ako joj povjere još jedan mandat, već ove godine osigurati 100 tisuća radnih mjesta te uložiti sedam milijuna eura u izobrazbu milijun radnika koji su proteklih godina ostali bez posla.


Planiraju i gradnju željezničke pruge koja bi povezala Dublin i njegov aerodrom čime bi se otvorilo 37 tisuća radnih mjesta. No, ovi planovi slabo prolaze kod Iraca koji Fiannu Fail vide kao glavnog krivca za ekonomsku krizu i recesiju.


Od 2007. je irsko gospodarstvo potonulo za više od deset posto, a ni ova, 2011. godina, ne donosi značajan pomak naprijed. Irska središnja banka nedavno je prognoze ovogodišnjeg rasta BDP-a smanjila na svega jedan posto.


Glavna oporbena stranka, Fine Gael, koja prema istraživanjima javnoga mnjenja ima najviše izgleda za pobjedu na skorim izborima, obećava da će irski proračunski deficit tijekom iduće tri godine dovesti na razinu od 3 posto BDP-a.


Na ovom radikalnom i promptnom rezanju budžetskih rashoda Fine Gael se razišao sa svojim potencijalnim koalicijskim partnerom, Laburistima, koji smatraju da će zemlji trebati barem pet godina da proračunsku rupu svede na svega tri posto.


No, vjerojatni budući irski premijer, čelnik Fine Gaela Enda Kenny, uvjeren je da Irci žele rješenje problema nacionalnog duga što je prije moguće.


– Iduća vlada mora ukloniti opasnost od bankrota te problem duga riješiti na način kojim će oni najranjiviji biti zaštićeni i kojim će teret biti pravedno raspoređen, kazao je Kenny u ovotjednoj televizijskoj debati.


Njegova stranka namjerava Irskoj vratiti status najprivlačnije zemlje za investitore pa ne želi povećavati poreze kompanijama, ali ni građanima. Kenny stoga zagovara radikalnu štednju, a primjer štedljivosti, obećava, pružit će prvi političari.


Njihov bi se broj na nacionalnoj razini trebao smanjiti za čak 35 posto, najavljuje Kenny, a članovi vlade koju bi vodio Fine Gael ne bi redovito koristili šofere ni službene automobile.


Punjenje proračuna ova stranka namjerava osigurati prodajom državnih tvrtki. Računaju da bi privatizacijom dviju tvrtki – nacionalnih distributera plina i struje – sakupili do tri milijarde eura.


Radikalna rješenja


Laburisti se također fokusiraju na zaštitu najugroženijih te povećanje opterećenja za najbogatije. Predlažu veće porezne stope za one koji zarađuju više od 250 tisuća godišnje te povećanje minimalne nadnice koja sad iznosi 7,65 eura, a oni bi je vratili na 8,65 eura po satu.


U fond za zapošljavanje investirali bi 500 milijuna eura. Jedino Sinn Fein i dalje zagovara potrošnju, predlaže čak upad u Nacionalni fond mirovinskih rezervi, težak 30 milijardi eura,  iz kojeg bi se sedam milijardi eura uložilo u otvaranje 160 tisuća radnih mjesta.



Popularnost Fine Gaela, oporbene stranke desnog centra, sve više raste. Najnovija istraživanja pokazuju da je podupire 38 posto irskih birača, što znači da je blizu rezultatu koji bi joj omogućio da sama, uz potporu nekoliko nezavisnih zastupnika, formira buduću vladu, prvi put nakon 80 godina. Slijede je laburisti, no sa znatno lošijim rezultatom – 23-postotnom podrškom, a vladajuća Fianna Fail pala je na svega 12 posto. Nije joj pomogla nedavna ostavka na predsjedničko mjesto u stranci aktualnog, izrazito nepopularnog premijera Briana Cowena, ni izbor novog partijskog rukovodstva na čelu s Michaelom Martinom.  I nacionalistički Sinn Fein sve je manje popularan među Ircima, sada je pao na samo 10 posto biračke potpore.