Odbačen prijedlog Sinn Feina

Irski čelnici odbacuju ideju referenduma o ujedinjenju otoka

Hina

Reuters

Reuters

Sjevrna Irska, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, je većinom glasala za ostanak u EU, suprotno od Ujedinjenog Kraljevstva u cjelini. Taj rezultat je naveo Sinn Fein da traži održavanje referenduma ujedinjenja



DUBLIN Irski i sjevernoirski čelnici su odbacili poziv Sinn Feina o organiziranju referenduma o ujedinjenju otoka nakon odluke Britanaca da izađu iz Europske unije.


Irski premijer Enda Kenny je ocijenio da sada postoje puno hitniji problemi.


Prema irskim medijima, parlament, koji je trenutačno na odmoru, bit će pozvan na hitan sastanak u ponedjeljak zbog britanske odluke da napusti EU.Premijerka Sjeverne Irske Arlene Foster je također odbacila ideju takvog referenduma.

Sjevrna Irska, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, je većinom glasala za ostanak u EU, suprotno od Ujedinjenog Kraljevstva u cjelini. Taj rezultat je naveo Sinn Fein da traži održavanje referenduma ujedinjenja.




Mogućnost referenduma se predviđa mirovnim sporazumima iz 1998., kojima je okončan više desetljeća dug oružani sukob republikanaca i unionista. Za referendum je potrebna podrška većine stanovnika, što ovog puta nije slučaj, rekla je Foster.