Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Nastavak prozivanja

Irinej: ''Ustaški nastrojeni biskupi u HBK nisu manjina''

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2019. u 10:43 2019-02-09T10:43:00+01:00

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je u pismu u studenome prošle godine SPC-u, srpskog patrijarha i vladiku bačkog Irineja optužila za raspirivanje mržnje, pišu u subotu Večernje novosti koje prenose tvrdnje vladike bačkog Irineja da proustaški nastrojeni biskupi nisu manjina u HBK.

Irinej je rekao za list da osobno nikada nije napadao ikoga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i srpskog patrijarha.
Vladika Irinej je kazao da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, kao ni Hrvatskom biskupskom konferencijom u cjelini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da u službi portparola SPC-a odgovara na »napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj«.

Hrvatska biskupska konferencija je u pismu napisala da se u priopćenjima zadnjega zasjedanja Svetoga Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve »javno razvrstava hrvatske biskupe i tumači tko je od njih dobronamjeran i tko od njih djeluje prema II. vatikanskom saboru a tko ne, te većinu od njih označuje kao ljude 'neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike' bez objašnjenja na temelju čega ih smatra takvima«.

»Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj«, rekao je vladika Irinej za Večernje novosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.