Obljetnica

Iran slavi 40 godina od Islamske revolucije, na skupovima se pale američke zastave

Hina

Reuters

Reuters



Širom Irana u ponedjeljak se održavaju skupovi u povodu obilježavanja 40. godišnjice Islamske revolucije, a tisuće Iranaca ujutro su se počele okupljati u središtu Teherana gdje će im se obratiti predsjednik Hasan Rohani.


Očekuje se da će u Teheranu i ostalim gradovima milijuni ljudi prisustvovati skupovima kako bi proslavili krah monarhije 11. veljače 1979. i proglašenje Islamske Republike.


Događaji kojima se obilježava početak Islamske revolucije počinju svake godine 1. veljače, na dan kad se ajatolah Ruholah Homeini vratio iz egzila i postao vrhovni vođa Islamske Republike, a završavaju 11. veljače, na dan pada iranske sekularne vlade.


Islamska revolucija predvođena svećenstvom srušila je šaha, ukinula monarhiju i dovela do proglašenja Islamske Republike Irana.Homeini je svojim djelovanjem pomogao srušiti monarhiju koja je trajala više od 2000 godina i bio je vrhovni vjerski vođa do smrti 1989., kada je imao 86 godina.

Već nekoliko tjedana, iranska državna televizija emitira priloge posvećene Revoluciji i 40. godišnjici Islamske Republike.


Četrdeseta godišnjica revolucije odvija se u teškom gospodarskom trenutku za Iran pošto je američki predsjednik Donald Trump 2018. odlučio povući svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma i nametnuti nove sankcije Iranu.


Nuklearnim sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest svjetskih sila, Iran se odrekao razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija što je bila snažna injekcija za razvoj letargičnog iranskoga gospodarstva, ali i povratak u okrilje međunarodne zajednice.


No SAD se nije zaustavio samo na vlastitim sankcijama već ultimativno zahtijeva od drugih država da ne posluju s Iranom, pojačavajući gospodarski pritisak.