Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Situacija

Interpol od Pekinga traži informacije o nestanku svog šefa Hongweija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2018. u 17:59 2018-10-06T17:59:51+02:00

Interpol je od službenog Pekinga zatražio pojašnjenje situacije u pogledu predsjednika te agencije Menga Hongweija koji se smatra nestalim, rekao je u subotu glavni tajnik međunarodne policijske agencije Juergen Stock.
»Interpol je putem službenih kanala zatražio pojašnjenje kineskih vlasti o stanju predsjednika Interpola Menga Hongweija«, napisao je Stock na internetskoj stranici organizacije.
»Glavno tajništvo Interpola očekuje službeni odgovor kineskih vlasti kako bi se doznalo gdje je predsjednik«, stoji u priopćenju.
Kina zasad nije komentirala aferu oko Menga Hongweija, predsjednika organizacije za policijsku suradnju Interpol i pomoćnika kineskog ministra javne sigurnosti, dan nakon što je u Francuskoj otvorena istraga nakon njegova nestanka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite novinske agencije France presse.
Meng Hongwei predmet je istrage u Kini i moguće je da su ga vlasti odvele čim je sletio u svoju zemlju prošlog tjedna iz još nejasnih motiva, napisao je u petak hongkonški dnevnik na engleskom South China Morning Post citirajući neimenovani izvor.

Istraga o nestanku pokrenuta je u Francuskoj u petak – sjedište Interpola nalazi se u Lyonu - i Pariz je obznanio svoj upit o situaciji sa 64-godišnjim Mengom, zabrinut zbog prijetnji koje je dobila njegova supruga.
»Upitane iz ureda za vezu Interpola u Pekingu, kineske vlasti zasad nisu dale nikakve detalje«, dodalo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova. »Nastavlja se razmjena informacija s kineskim vlastima«.

Mengova supruga izvijestila je u četvrtak navečer policiju Lyona, gdje par živi, o »zabrinjavajućem« nestanku njezina supruga o kojem nema vijesti od 25. rujna.
Nekoliko dana ranije, po više izvora, doputovao je u Kinu iz Stockholma. Interpol je pak naveo kako se »ta afera tiče nadležnih vlasti u Francuskoj i Kini«.
Nijemac Juergen Stock, njegov glavni tajnik, a ne Meng Hongwei, zadužen je za svakodnevno vođenje organizacije, istaknuo je Interpol.
Radi se o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata pa čak i jedna zvijezda nestalo prije više tjedana pa čak i mjeseci.
Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jingpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.