Vandalizam

Incident u BiH: Hrvatski državljanin uhićen u Sarajevu zbog oštećenja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici

Hina



Hrvatski državljanin uhićen je u subotu u Sarajevu nakon što je oštetio skulpturu postavljenu u gradu u znak sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici što su ga vojska i polcija bosanskih Srba počinile u srpnju 1995., potvrdila je tijekom dana lokalna policija.


»Osoba inicijala K. L. (22), državljanin Republike Hrvatske, uhićena je zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenje tuđe stvari«, stoji u policijskom priopćenju.


Policija je obavijest o tome da je polomljena skulptura postavljena u Velikom parku u samom središtu Sarajeva dobila nešto iza 1 sat a malo kasnije počinitelj je idetificiran i uhićen.




Skulptura koja je rađena od betona i mješavine drugih materijala prelomljena je na pola a ona predstavlja jednog od ubijenih srebreničkih Bošnjaka Ramu Osmanovića.


Spomenik je nastao po prizoru dokumentiranom autentičnim televizijskim snimkama iz srpnja 1995. Osmanovića su u pokušaju proboja iz Srebrenice zarobili srpski vojnici i potom ga natjerali da glasno doziva sina Nermina i nagovara ga da se i on preda.Nermin je poslušao očev poziv a obojica su nakon toga likvidirani zajedno s ostalim zarobljenicima.