Još ima nestalih

Identificirane su sve žrtve erupcije vulkana na Novom Zelandu

Hina



Identificirani su svi stradali u erupciji vulkana na Bijelom otoku, objavila je u utorak novozelandska policija, navodeći među posljednjim identificiranim žrtvama imena dvoje Australaca i jedne Amerikanke.


U erupciji vulkana 9. prosinca na popularnom turističkom odredištu stradalo je 18 ljudi a njih 17 liječi se na odjelima za intenzivnu njegu zbog teških opeklina.


Nakon dugotrajne forenzične istrage objavljeno je da su posljednje identificirane žrtve dvoje australskih državljana, 32-godišnji Richard Aaron Elzer i 47-godšnja Julie Richards, i američka državljanka s prebivalištem u Australiji, 49-godišnja Barbara Jean Hollander.




Policija je prvi puta objavila i imena dvije žrtve čija tijela još nisu pronađena – riječ je o 17-godišnjoj Australki Winoni Jane Langford i 40-godišnjem Novozelanđaninu Haydenu Bryanu Marshall-Inmanu.


»Postupak identifikacije žrtava završen je«, objavila je policija u priopćenju


Timovi koji pretražuju teren i dalje se nadaju da će pronaći ostatke.17-godišnje djevojke i 40-godišnjeg muškarca. Vjeruje se da se nalaze u moru oko Bijelog otoka ali potragu po navodima policije otežava loše vrijeme.


Sada su poznata imena svih stradalih i nestalih, osim jedne žrtve koja je prošlog vikenda umrla u bolnici. Njezin je identitet na zahtjev obitelji zadržan u tajnosti.


Najmanje 12 od 18 stradalih bile su australske državljanke odnosno državljani, a troje Amerikanke odnosno Amerikanci s prebivalištem u Australiji.


Mediji su izvijestili da je muškarac koji je umro u Sydneyu australski državljanin. Dužnosnici su pak naveli da su ozlijeđeni upućeni na liječenje u Australiju australski državljani odnosno strani državljani s prebivalištem u Australiji.


Stradalo je i dvoje Novozelanđana koji su na White Islandu radili kao turistički vodiči.


U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo ukupno 47 izletnika, uglavnom iz Australije, SAD-a, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Malezije i Novog Zelanda.


Vlasti pokušavaju utvrditi zašto je turističkim agencijama omogućeno da izletnike dovedu na sam rub vulkana iako su znanstvenici nekoliko dana ranije podigli stupanj opasnosti od erupcije.Novozelandska premijerka Jacinda Ardern upozorila je ovog tjedna da bi istraga mogla potrajati do godinu dana.