Nema prodaje

“Ideja o kupnji Grenlanda je apsurdna”. Danska premijerka poklopila Trumpa

Hina

REUTERS

REUTERS



Grenland nije na prodaju i ideja o njegovoj prodaji Sjedinjenim Državama je apsurdna, kazala je u nedjelju danska premijerka nakon što je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio da postoji američki interes za kupnju najvećeg otoka na svijetu. 


“Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno”, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen za list Sermitsiaq tijekom posjeta Grenlandu, prenosi Reuters.


Trump je u nedjelju potvrdio novinarima da je nedavno razgovarao o ovoj mogućnosti, iako je rekao kako takav potez ne spada u prioritete.




“Pojavio se taj koncept…..i strateški gledano on je zanimljiv”, rekao je američki predsjednik novinarima. “Nije broj 1, to vam mogu reći”, dodao je.


Trump bi početkom rujna trebao posjetiti Kopenhagen, gdje će na sastanku s premijerkom Frederiksen i Kimom Kielsenom, premijerom Grenlanda, autonomnog danskog teritorija, razgovarati o Arktiku.


Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow u nedjelju je potvrdio medijima izvješća o razgovorima Trumpa i njegovih savjetnika, vođenim tijekom tjedna, o ideji kupnje Grenlanda.  


On je podsjetio da je i predsjednik Harry Truman također htio kupiti Grenland.


“A Danska posjeduje Grenland, Danska je naš saveznik, Grenland je strateško mjesto. I imaju puno vrijednih minerala”, dodao je Kudlow.


Obrambeni sporazum između Danske i SAD-a, sklopljen 1951., dao je SAD-u prava na kontrolu zračne baze Thule na Grenlandu. 


Grenland, smješten između sjevernog Atlantika i Arktika, ovisi o danskoj gospodarskoj potpori. Vlasti na Grenlandu same vode svoju unutarnju politiku, dok o vanjskoj i obrambenoj politici brine Kopenhagen.


“To je apsurdna odluka i Kim Kielsen je jasno dao do znanja da Grenland nije na prodaju. Tu se razgovor završava”, kazala je premijerka danskom TV kanalu DR.


U petak je grenlandska ministrica vanjskih poslova Ane Lone Bagger kazala za Reuters da su na Grenlandu “otvoreni za posao, no nisu na prodaju”.