Ususret izborima u Italiji

Iako mu je zabranjeno obnašati javnu funkciju Silvio Berlusconi ponovo u političkom ringu

Hina

Reuters

Reuters

Iako mu je zabranjeno obnašati javnu funkciju zbog osude o poreznoj prevari, Berlusconi se nada da će se pozicionirati kao odlučujući faktor u idućoj vladi ako njegova koalicija osvoji većinu u parlamentu i voditi konce iz sjene. Nešto poput Jaroslawa Kaczynskog u Poljskoj.



ZAGREB Silvio Berlusconi, medijski mogul i milijarder koji je dominirao talijanskom politikom gotovo dva desetljeća, u svojoj 81. godini kreće u novi politički meč, prkoseći onima koji su se drznuli povjerovati da je u ring već bacio ručnik.


Usprkos seks skandalima, nizu gafova i problema s pravosuđem, živopisni se tajkun vratio iz političkog zaborava i na čelu Forze Italije, najjače stranke u koaliciji desnog centra, vodi u anketama uoči izbora 4. ožujka.


»Berlusconi nije kao mačka s devet života, on ih ima 12 ili 13«, ističe još jedan bivši premijer Matteo Renzi koji bi se također rado vratio na čelo vlade.




Iako mu je zabranjeno obnašati javnu funkciju zbog osude o poreznoj prevari, Berlusconi se nada da će se pozicionirati kao odlučujući faktor u idućoj vladi ako njegova koalicija osvoji većinu u parlamentu i voditi konce iz sjene. Nešto poput Jaroslawa Kaczynskog u Poljskoj.


Iako izbjegava predizborne političke skupove, konstantno je prisutan na televiziji, radiju i u novinama, koje ionako mnoge posjeduje kroz svoje carstvo Fininvest.


Nekadašnji pjevač šlagera na kruzerima i vlasnik nogometnog kluba AC Milana, trostruki bivši premijer, ima burnu ljubavnu vezu s talijanskom politikom. Prvu pobjedu na izborima zabilježio je 1994. godine.


Sa svojom nauljenom kosom i pobjedničkim osmijehom Italijom je ukupno vladao ukupno više od devet godina. Diljem svijeta je postao poznat po svojim gafovima, prijateljstvu s ruskim predsjednikom Vladimirom


Putinom i svrgnutim libijskim diktatorom Moamerom Gadafijem, te osebujnim privatnim životom obilježenom »bunga bunga« orgijama.


Berlusconijev osmijeh danas je vidljivo ‘smrznut’ zbog plastičnih operacija kojima skriva godine, a na licu mu je »šminka debljine tepiha«, piše La Repubblica. No njegov smisao za humor i dalje je tu. »Ja sam poput dobrog vina, s godinama sam sve bolji i sada napokon savršen«, objavio je nedavno na svom Twitter profilu.


Nogometna slava


Berlusconi je rođen 1936. u Milanu. Otac mu je radio u banci, a majka bila kućanica koja je uvijek čvrsto branila vrline svoga sina.


Mladi Silvio bio je rođeni zabavljač. Bio je veliki obožavatelj američkog glazbenika Nata Kinga Colea, svirao je kontrabas i svojim šalama zabavljao klupsku publiku. Paralelno je studirao pravo.


Prije no što je krenuo u unosni građevinski sektor, kratko je radio kao pjevač na kruzeru, a svoje je carstvo kasnije proširio na tri televizijska kanala i nogometni klub AC Milan koji je prodao 2017. godine.


Berlusconijev politički uspjeh često se povezuje s nogometnom slavom, no za to je zaslužna i njegova medijska i nakladnička moć.


Prvi premijerski mandat trajao mu je od 1994. do 1996. godine. Ponovno je izabran 2001., nakon kampanje u koju je uključio i slanje knjige o njegovim postignućima u gotovo 15 milijuna talijanskih kućanstava.


Na toj funkciji je ostao u kontinuitetu do 2006., što je najduži mandat nekog premijera u poslijeratnoj Italiji. Zbog razdora na ljevici izabran je i treći put, 2008. godine.


Vitez u sukobu s pravosuđem


Njegova vladavina završena je 2011. nizom seks skandala i raširenim strahom da je Italija na rubu financijske propasti slične grčkoj.


Dvije godine kasnije se skoro vratio na čelo države, osvojivši gotovo trećinu glasova na izborima nakon energične kampanje koja je više nego ikad naglašavala njegovu reputaciju pobjednika, na nogometnom terenu i za pregovaračkim stolom.


No čovjek kojeg talijanski mediji nazivaju »vitezom« nije mogao pobjeći od suda.


Berlusconi je 2013. izbačen iz parlamenta nakon osude za poreznu prevaru koju je potvrdio i najviši talijanski sud. Tada je rekao da će se »povući u neki samostan«.


Presuđen mu je rad za opće dobro koji je ispunio pomažući jednom tjedno bolesnicima s Alzheimerom u staračkom domu.


Te je godine osuđen i na sedam godina zatvora zbog plaćanja seksualnih odnosa maloljetnoj 17-godišnjoj prostitutki Karimi El-Mahroug, poznatijoj kako »Ruby kradljivica srca«, te zbog zloupotrebe ovlasti kako bi ju oslobodio od optužbi za krađu. Ruby je tada glumila da je nećakinja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.


Žalbeni sud je kasnije odbacio tu presudu, no Berlusconi se nije izvukao iz sudnica jer ga čeka optužnica da je s 10 milijuna eura darova, što uključuje kuće i putovanja, kupio šutnju i te prostitutke i drugih žena.


Bivši talijanski premijer »proslavio« se i svojim neprimjerenim šalama i diplomatskim gafovima. Njemačkog političara Martina Schulza 2013. je prozvao nacistom, a iste je godine opisao američkog predsjednika Baracka Obamu kao »preplanulog«.


Ostarjeli političar je usporio svoj tempo tijekom ove predsjedničke kampanje. Iako stalno gostuje na televiziji, nije se pojavio ni na jednom političkom skupu. Posljednjih se godina bori i sa zdravstvenim problemima, a 2016. imao je operaciju srca.


No na pitanje o svom nasljedniku, osebujni Berlusconi odgovara: »Nije lako pronaći genija, no pošto ću ja živjeti do 120., pronaći ću nekog«.