Borbe u Sani

Hutiji objavili da su ubili bivšeg jemenskog predsjednika Saleha

Hina

REUTERS

REUTERS

Snimke koje su se proširile među jemenskim korisnicima društvenih mreža prikazuju tijelo koje liči na Saleha. Vide se i naoružani vojnici koji uklanjaju plahtu s tijela i viču »slava Bogu« i »hej Ali Affash«, što je drugo Salehovo prezime



Radijska stanica jemenskog ministarstva unutarnjih poslova koje vode Hutiji u ponedjeljak je objavila da je njihov nekadašnji ratni saveznik, a sada neprijatelj, bivši predsjednik Ali Abdullah Saleh ubijen u borbama u Sani, a informaciju su potvrdili i neimenovani izvori u Salehovoj stranci.


Snimke koje su se proširile među jemenskim korisnicima društvenih mreža prikazuju tijelo koje liči na Saleha. Vide se i naoružani vojnici koji uklanjaju plahtu s tijela i viču »slava Bogu« i »hej Ali Affash«, što je drugo Salehovo prezime.


Radio je objavio da će službena televizijska postaja Hutija uskoro objaviti snimku Salehova tijela.




U borbama u Sani u posljednjih šest dana ubijeno je najmanje 125, a ozlijeđeno 238 ljudi, prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa.


Snage Hutija su ranije u ponedjeljak digle u zrak njegovu kuću u Sani, te su bile meta zračnih napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom drugi dan zaredom.


Saudijska zračna kampanja koju podržavaju američke i zapadne oružane i obavještajne snage ubila je stotine civila, no nije uspjela koaliciji osigurati bilo kakve veće proboje u gotovo tri godine dugoj borbi za vraćanje na vlast međunarodno priznatog jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.


Salehove pristalice su šestog dana teške gradske borbe s Hutijima, saveznicima Irana, izgubile teritorij, a rapidno raste i broj žrtava.