Traže odcjepljenje

Hrvatica među 750.000 prosvjednika u Barceloni: Neredi traju petu noć, reakcija policije je brutalna

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Neredi u Barceloni traju već petu noć zaredom. Prosvjednici pale kontejnere i automobile, bacaju molotovljeve koktele. Policija im uzvraća gumenim mecima, ispričala je čitateljica



BARCELONA U Barceloni se u petak okupilo oko 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći odcjepljenje od Španjolske, objavili su organizatori na lokalnim televizijama. Gradska policija pak iznosi brojku od 525.000 prosvjednika.


Glavno okupljanje gdje se nalazi najveći broj prosvjednika prolazi mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost i transparentima „sloboda političkim zatvorenicima“.


U drugom dijelu grada tisuće studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavaju doći do zgrade španjolske nacionalne policije koju čuva interventna policija. Ondje je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, od koje dvoje maloljetnika, a jedan je policajac ozlijeđen.




Studenti zamaskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i boce pa se povlače nakon intervencije policije. „Antifašistička Barcelona“ i „Ulice će uvijek biti naše“, viču. Bacili su dimnu kutiju i više petardi, te zapalili kontejnere za smeće postavljajući barikade.


U Barceloni se među prosvjednicima zatekla i čitateljica, koja nam je opisala trenutnu situaciju i s nama podijelila video koji je snimila na današnjem prosvjedu.



– Prema zadnjim informacijama na ulicama je čak 750.000 ljudi. Do apartmana smo trebali proći samo par stotina metara, a za to su nam trebala puna dva sata. Neredi u Barceloni traju već petu noć zaredom. Prosvjednici pale kontejnere i automobile, bacaju molotovljeve koktele. Policija im uzvraća gumenim mecima, ispričala nam je.


U petak je u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika, počeo opći štrajk na poziv sindikata koji podržavaju nezavisnost.



Tisuće prosvjednika došle su u Barcelonu iz ostalih gradova a katalonska vlada i stranke za nezavisnost pozvale su ih na mirne prosvjede.


„Nećemo stati dok ne dođemo do slobode. Ujedinjeni narod nikada neće biti pod represijom“, istaknuo je Marcel Mauri, glasnogovornik civilne organizacije Omnium Cultural citirajući pismo čelnika te organizacije Jordia Cuixarta osuđenog na 9 godina zatvora zbog poticanja stanovnika na ustanak zbog pripremanja i organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti prije dvije godine.



Ovo je peti dan masovnih prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.



Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je ranije u petak da se nikome ne sudi zbog ideja nego zbog kršenja zakona te poručio da će izgrednici biti kažnjeni.