Koronavirus

Hrvat s Diamond Princessa sutra stiže na ljubljanski aerodrom, odatle kući. Po njega će doći naši liječnici

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, Slovenija je na molbu hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani pristala da se on istim zrakoplovom u Ljubljanu preveze sa slovenskim putnicima, a na aerodromu Brnik preuzet će ga odmah po dolasku hrvatske vlasti



LJUBLJANA Hrvatski državljanin s kruzera Diamond Princess za kojega je utvrđeno da nije zaražen koronavirusom trebao bi se vratiti zrakoplovom preko Berlina i Ljubljane, gdje će ga u subotu po dolasku u zračnu luku Brnik ambulantnim vozilom preuzeti hrvatsko zdravstveno osoblje, javljaju u petak slovenski mediji.


Kao je u petak potvrdilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, riječ je o zajedničkoj akciji evakuacije s kruzera više državljana Europske unije, za koje je testiranjem utvrđeno da nisu inficirani virusom, a u sklopu dogovora Italije i Slovenije o konzularnoj pomoći u kriznim situacijama.


Ovu evakuaciju putnika iz EU s broda organizira Italija, a Slovenija je prihvatila da se na taj način iz Japana u Europu dovedu i slovenski državljani. Njih dvoje će, kako se očekuje, talijanskim zrakoplovom, zajedno s putnicima iz drugih europskih država, iz Yokohame prvo sletjeti na berlinski aerodrom Tegel, odakle će unajmljenim zrakoplovom poletjeti prema Ljubljani, a s njima će u Ljubljanu istim zrakoplovom stići i hrvatski državljanin s kruzera.




Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, Slovenija je na molbu hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani pristala da se on istim zrakoplovom u Ljubljanu preveze sa slovenskim putnicima, a na aerodromu Brnik preuzet će ga odmah po dolasku hrvatske vlasti.


Troškovi najma zrakoplova iz Berlina do Ljubljane procjenjuju se na 20.000 eura. Slovenija će od Europske komisije zatražiti povratak 75 posto troškova najma i leta od Berlina do Ljubljane, iz zajedničkih europskih sredstava u okviru mehanizma za krizne situacije.


Dvoje od šest slovenskih putnika, koliko ih je bilo na Diamond Princessu, u četvrtak je u domovinu prispjelo komercijalnim letom. Testovi su pokazali da nisu zaraženi i ne pokazuju znakove bolesti, ali im je određena dvotjedna karantena kod kuće, odnosno samoizolacija, te daljnja preventivna testiranja.


Dvoje Slovenaca, kod kojih je test na korona virus pokazao pozitivan rezultat, nalaze se u bolnici u Japanu, ali ne pokazuju znakove bolesti.


Na kruzeru Diamond Princess zabilježeno je više od 600 zaraženih koronavirusom, što je najveća skupina zaraženih izvan Kine. Brod je usidren od 3. veljače, a u početku je na njemu bilo 3700 putnika.