Indoktrinacija

Horor kineskih radnih logora: Mrcvare ih na tvorničkim trakama, šiju odjeću za zapadne brendove

Portal Novilist.hr

Svjedočenja, snimke satelita i drugi dokazi govore o sve većem broju zatvorenika poslanih na indoktrinaciju u radne kampove, gdje pružaju besplatnu ili jeftinu radnu snagu za tvornice



Na tisuće kineskih muslimana iz regije Xinjiang vlasti su zatvorile, tjeraju ih da se odreknu svoje vjere te ih koriste kao radnu snagu u tvornicama, gdje šiju odjeću, piše The New York Times. Kineske vlasti sad ih na državnoj televiziji prikazuju kao uzor drugim zatvorenicima. Oni su se, kažu, pokajali, politički spasili i sad zarađuju dobru plaću šijući odjeću.


Na posao na tvorničkim trakama kinezi su ih, pišu njihovi mediji, poslali “za njihovo dobro”. Omogućili su im edukaciju za posao i tako ih “spasili od siromaštva i iskušenja radikalnog islama”. Međutim, piše The New York Times, sve je više dokaza prisilnog rada u logorima, u drastičnim pokušajima Kine da kontrolira i indoktrinira muslimansku etničku manjinu u regiji Xinjiang, gdje živi 13 milijuna Ujgura.



Svjedočenja, snimke satelita i drugi dokazi govore o sve većem broju zatvorenika poslanih na indoktrinaciju u radne kampove, gdje, kaže turski istraživač Mehmet Volkan Kasikci, pružaju besplatnu ili jeftinu radnu snagu za tvornice. On prikuplja svejdočenja zatvorenika intervjuirajući njihove rođake koji su napustili Kinu.




Kina prkosi međunarodnom protivljenju radničkim logorima u Xinjiangu koji zatvaraju muslimane i prisiljavaju ih da se odreknu svoje vjere i daju zakletvu stranci. 



Cilj programa je transformirati etničke manjine i pretvoriti ih u discipliniranu radnu snagu, koja priča službeni jezik i lojalna je komunističkoj stranci te starješinama u tvornici. Službeni dokumenti kampove opisuju kao “centre za stručno osposobljavanje”. Kineski planovi uključuju indoktriniranje i obuku čak 100.000 ujgurskih zatvorenika za rad u ovim radnim logorima. Neke procjene govore da je trenutno zatvoreno i do milijun Ujgura.



Kineske vlasti i njihove službe sigurnosti, očekivano, blokiraju pristup ovim kampovima i strogo nadziru kretanje novinara koji ih pokušavaju istraživati. Serikzan Bilash u Kazahstanu je osnovao udrugu za ljudska prava Kazakh Serikzhan, a dosad je intevjuirao rođake desetak zatvorenika, koji su im ispričali sve o zastrašujućim uvjetima rada u tvornicama te indoktrinacije u kampovima.



– Najčešće su šivali odjeću u “crnim tvornicama”, gdje su plaće male, a uvjeti rada teški, opisuje Bilash njihova svjedočenja.


Nedavno je otkriveno kako je američka tvrtka Badger Sportswear primila pošiljku odjeće kompanije Hetian Taida, koja je na nacionalnoj kineskoj televiziji promovirala rad u ovim logorima, piše The New York Times.