Optužbe za lažiranje

Honduraški predsjednik pristao na novo prebrojavanje glasova

Hina

REUTERS

REUTERS

Oporba se nada da će se ponovnim prebrojavanjem onemogućiti lažiranja u korist dosadašnjeg predsjednika, protiv njegova protivnika s ljevice Salvadora Nasralle, 64-godišnjeg tv voditelja



Sadašnji predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez, kandidat za novi mandat, pristao je u utorak na zahtjev oporbe za ponovnim prebrojavanjem glasova s predsjedničkih izbora održanih 26. studenoga kako bi se odbacile optužbe za lažiranje u njegovu korist.


»Otvoreni smo provjeri, reviziji jednom, dvaput, triput, koliko puta bude trebalo. Nemamo nikakav problem«, izjavio je 49-godišnji predsjednik i kandidat za vlastiti reizbor usprkos ustavnim odredbama.


Na taj je način dao pristanak na zahtjev bivšeg predsjednika Manuela Zelaye, čelnika oporbe, koji je ranije u utorak zatražio provjeru 18.000 zapisnika s predsjedničkih izbora.




Oporba se nada da će se ponovnim prebrojavanjem onemogućiti lažiranja u korist dosadašnjeg predsjednika, protiv njegova protivnika s ljevice Salvadora Nasralle, 64-godišnjeg tv voditelja.


Bivši predsjednik Zelaya prethodno je odbacio prijedlog Izbornog vrhovnog suda da se provjeri 5173 zapisnika na koje je oporba ukazala kao na falsifikate, ocjenjujući da je jedini način da se izbjegne prijevara pregledati sve zapisnike.


Salvador Nasralla iz Saveza oporbe protiv diktature, koji je bio u vodstvu prema djelomičnim rezultatima prije nego ga je pretekao dosadašnji predsjednik, optužio je taj sud za falsificiranje zapisnika.


Deseci tisuća ljudi sudjelovali su prošlog vikenda u najvećim prosvjedima nakon osporavanih predsjedničkih izbora. U glavnom gradu Tegucigalpi prosvjednici su bacali petarde i trubili vozeći se automobilima, usprkos policijskom satu koji je uvela vojska kako bi obuzdala nasilne prosvjede u kojima su prethodnih dana poginule najmanje tri osobe, a stotine su uhićene.


Pošto je prebrojano gotovo 57 posto glasova s izbora održanih prošlog vikenda, Nasralla je imao prednost od pet postotnih poena ispred sadašnjeg predsjednika Hernandeza. Analitičari su tada objavili da je Nasralla siguran pobjednik. Nakon nejasnog prekida prebrojavanja koji je trajao više od jednog dana, rezultati su se počeli kretati u korist sadašnjeg predsjednika, i prema podacima nakon 96,4 posto prebrojanih glasova u prednosti je bio Hernandez, konzervativni političar blizak SAD-u, s 42,9 posto glasova prema Nasrallinih 41,4 posto.