Oboje tvrde da su pobjednici

Hernandez i Castro tvrde da su izborni pobjednici u Hondurasu

Hina

Po prvim rezultatima izbornog povjerenstva, kandidat vladajuće Nacionalne stranke i aktualni predsjednik Kongresa Juan Orlando Hernandez osvojio je gotovo 35 posto glasova, dok je Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice i supruga svrgnutoga predsjednika Manuela Zelaye osvojila oko 28 posto glasova



TEGUCIGALPA - Konzervativna vladajuća stranka u Hondurasu proglasila je pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima, nakon što su prvi rezultati prednost dali njezinom kandidatu Juanu Orlandu Hernandezu, no njegova ljevičarska suparnica Xiomara Castro tvrdi također da je izborna pobjednica, što otvara prostor njihovom mogućem sukobu.


Po prvim rezultatima izbornog povjerenstva, kandidat vladajuće Nacionalne stranke i aktualni predsjednik Kongresa Juan Orlando Hernandez osvojio je gotovo 35 posto glasova, dok je Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice i supruga svrgnutoga predsjednika Manuela Zelaye osvojila oko 28 posto glasova. Rezultati se temelje na 24 posto obrađenih glasačkih mjesta.


Na predsjedničke, parlamentarne i općinske izbore u Hondurasu pozvano je 5,4 milijuna stanovnika s pravom glasa.




Honduras se nije oporavio od krize 2009., kada je Manuel Zelaya svrgnut pučem vojnih časnika koji su ocijenili da je previše skrenuo u lijevo kao sljedbenik tadašnjeg venezuelskog predsjednika Huga Chaveza. Zelayu je naslijedio konzervativac Porfirio Lobo.


Dvoje suparnika Hernandez i Castro nude različite vizije za tu zemlju, koja je najveći izvoznik kave u Srednjoj Americi.


Pobijedi li 54-godišnja Castro, okončat će vladavine Nacionalne i Liberalne stranke, koje su se, uz povremene vlade vojne hunte, na vlasti izmjenjivale više od stoljeća. Odvjetnik i poslovni čovjek Hernandez kampanju je vodio na obećanju suzbijanja kriminala i poboljšanja sigurnosti pri čemu se oslanja na vojsku.


Honduras, prema podacima nacionalnog sveučilišta, zauzima prvo mjesto po broju ubojstava, njih čak 85,5 na sto tisuća stanovnika godišnje. Nasilje siju bande narkomafije, a napose bande “maras”, specijalizirane za krijumčarenje i prisilno ubiranje “ratnog poreza” od svih koji rade bilo kakav posao. Siromašno je više od 70 posto stanovništva, dok nezaposlenost iznosi 40 posto.