U okruženju

Helikopter rastjerao polarne medvjede koji su opkolili znanstvenike na Arktiku

Hina

Reuters

Reuters



Opskrbni helikopter uspio je u srijedu rastjerati desetak polarnih medvjeda koji su danima opsjedali znanstvenike na ruskoj arktičkoj meteorološkoj postaji sjeverno od Sibira.


Medvjedi su najmanje 14 dana boravili ispred postaje na otoku Trojnoju u Karskom moru, 150 kilometara sjevernije od sibirskog kopna.Polarni medvjedi, koji su u Rusiji zaštićena vrsta, vrlo su opasni. Zbog njih petero znanstvenika, među kojima su dva bračna para, nisu uspijevali danima izaći iz postaje jer su im medvjedi doslovno spavali pod prozorima. U međuvremenu im je ponestalo signalnih raketa kojima su plašili životinje. Medvjedi su prije desetak dana ubili jednoga od dvojice pasa čuvara te razbili prozor skladišta, nastojeći ući u postaju, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.Spasonosni helikopter poslan je s Akademika Trjošnjikova, zapovjednog broda ruske polarne istraživačke flote. Znanstvenicima su dopremljene signalne rakete, hrana i ostale potrepštine, kako bi mogli nastaviti svoje uobičajene poslove, piše dpa.

Šef meteorološke tvrtke koja je u vlasništvu postaje za Tass je rekao da ovo nije prvi takav slučaj. Naime, na Trojnoju, najvećem otoku u arhipelagu Izvestij Tsik, dugome 27 kilometara, živi populacija polarnih medvjeda koje je država zaštitila kao ugroženu vrstu te još pedesetih godina prošlog stoljeća zabranila lov na njih.


Polarni medvjedi obično ljeti napuštaju otok, ali ovoga su puta ostali jer ih je zatočilo topljenje leda, očiti znak globalnog zagrijavanja.»Ostali su jer nisu imali kamo poći«, rekao je znanstvenik Vasilij Ševčenko.