Prosvjedi u Stockholmu

Handkeu uručena Nobelova nagrada: “Sramotan dan. Europa zaboravlja što se dogodilo na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj”

Hina

REUTERS

REUTERS



Prosvjednici su u utorak na hladnoći u Stockholmu prosvjedovali protiv dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove potpore Slobodanu Miloševiću.


Švedski kralj Gustav uručio je Nobelove nagrade Handkeu i laureatima iz kemije, medicine, fizike i ekonomije u utorak navečer na raskošnoj svečanosti u koncertnoj dvorani u Stockholmu.


Nobelova nagrada za mir ranije je u Oslu uručena je etiopskom premijeru Abiju Ahmedu.




Odluka Švedske akademije o dodjeli nagrade Handkeu kritizirana je jer je austrijski pisac govorio na sprovodu Miloševića 2006. nakon njegove smrti u pritvoru u Den Haagu gdje mu se sudilo zbog ratnih zločina. 


I dok su uglednici pristizali na ceremoniju, deseci prosvjednika mahali su sloganima “Nema Nobela za lažne vijesti”, referirajući se na Handkeove komentare kojima dovodi u pitanje masakr 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. 


“Problem s Handkeom je što odbija priznati genocid nad bošnjačkom populacijom 90-ih”, rekao je Adnan Mahmutović, jedan od organizatora prosvjeda u Stockholmu. 


Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska objavile su ranije da će bojkotirati svečanost. 


REUTERS


REUTERS



“Danas je sramotan dan. Pokazuje da Europa ima amneziju i zaboravlja što nam se dogodilo na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj”, tvitao je kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli. 


Ranije je turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio Švedsku akademiju da nagrađuje kršenja ljudskih prava dodjeljivanjem Nobelove nagrade za književnost Handkeu. 


Miloševiću se sudilo zbog zločina i etničkog čišćenja koje su počinile srpske snage u ratovima koji su vodili od raspada Jugoslavije 1990-ih. 


Handke je prošli petak odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.


Autor je knjiga ‘Golmanov strah od jedanaesterca’ i ‘Spori povratak kući’. Također je napisao scenarij za film ‘Nebo nad Berlinom’ iz 1987.