Rat

Hamas zasuo Izrael s više stotina raketa, traju najžešći sukobi u zadnje četiri godine

Hina

Reuters

Reuters

Izrael je odgovorio desecima zračnih udara na različite mete, uključujući sjedište Hamasove obavještajne službe i televiziju Al-Aqsa čiji su radnici unaprijed dobili upozorenje izraelske vojske da se evakuiraju



Palestinski militanti zasuli su u utorak Izrael s najviše raketa od rata 2014., izazvavši izraelske zračne udare na Hamasovu televiziju i druge mete u Pojasu Gaze.


Razbuktalo nasilje, u kojem je poginulo petoro Palestinaca i jedan Izraelac, prijeti uništenjem zajedničkih napora UN-a, Egipta i Katara za postizanjem bliskoistočnog mirovnog sporazuma.


Hamas, islamistički pokret koji upravlja Gazom te druge oružane frakcije ispalili su preko granice više od 400 raketa i minobacačkih granata.




Osveta je to za akciju izraelskih specijalaca u Gazi u kojoj je ubijen jedan od Hamasovih zapovjednika i još šestoratica pripadnika pokreta. U toj je operaciji smrtno stradao i jedan izraelski vojnik.


Sirene u južnom izraelskom gradu Askhelonu upozorile su stanovnike da odu u skloništa. Pogođeno je nekoliko kuća, a izraelska vojska objavila je da je proturaketni sustav uništio više od 100 palestinskih projektila.


Izrael je odgovorio desecima zračnih udara na različite mete, uključujući sjedište Hamasove obavještajne službe i televiziju Al-Aqsa čiji su radnici unaprijed dobili upozorenje izraelske vojske da se evakuiraju.


Premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitnu sjednicu kabineta na kojoj će raspraviti buduće korake, a vojska je objavila da je na granicu s Gazom poslala dodatne pješačke i oklopne snage.


Palestinske militantne skupine izdale su priopćenje u kojem upozoravaju da će Ashdod, velika izraelska luka i Beersheba, najveći grad na jugu Izraela, biti iduće mete ako Izrael ne prekine vatru.


Egipat je pozvao Izrael da se povuče, a SAD je optužio Hamas.


Izraelska vojska procjenjuje da Hamas i Islamski džihad imaju više od 20.000 raketa i granata različitog kalibra i dometa, uključujući one koje mogu dosegnuti Tel Aviv i Jeruzalem.