Prijenos vlasti

Hamas u Gazi predao Palestinskoj samoupravi granični prijelaz s Egiptom

Hina

Nazmi Mhana / Reuters

Nazmi Mhana / Reuters



GAZA Islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, u srijedu je Palestinskoj samoupravi koja kontrolira Zapadnu obalu, predao granični prijelaz između te palestinske enklave i Egipta.


Nazmi Mouhanna, koji je u Palestinskoj samoupravi zadužen za granične prijelaze, i njegov kolega u Hamasu potpisali su ugovor o prijenosu ovlasti, koji se smatra provjerom ugovora o svepalestinskoj pomirbi zaključenog prošli mjesec.


Novinar AFP-a vidio je usto da se uklanjaju Hamasovi objekti i oprema na drugoj kontrolnoj točki, između Pojasa Gaze i Izraela.




Na terminalu u Rafahu, na egipatskoj granici, bile su izvješene palestinske i egipatske zastave te velike fotografije predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa i egipatskog čelnika Abdela Fataha al Sisija.


Na temelju ugovora potpisanog pod egipatskim pokroviteljstvom, Palestinska samouprava, međunarodno priznati subjekt koji smatraju začetkom buduće neovisne palestinske države, trebala bi u srijedu preuzeti punu vlast u Gazi.


Hamas je u lipnju 2007. nasilu preuzeo vlast u Gazi, nakon dugotrajnog sukoba s pripadnicima Fataha, svog političkog suparnika.


Ovaj prijenos vlasti smatra se provjerom ozbiljnosti pomirbe nakon brojnih neuspjeha u prevladavanju desetogodišnjih podjela. Usto se ocjenjuje presudnim za ublažavanje egipatske i izraelske blokade koje treba olakšati život stanovnicima Gaze.