Ukidanje prava branitelja

HNS BiH: Pravosuđe mora ispitati nijekanje postojanja HVO-a od 1991.

Hina

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o ukidanju nekih zapovjednih dužnosti za časnike HVO-a prije 8. travnja 1992., što je Federalni zavod za Mirovinsko-invalidsko osiguranje primjenjivao u postupku umirovljenja, tvrdeći da su do tada postojali samo stožeri Hrvatskih oružanih snaga (HOS), a ne i HVO-a



Vlada Federacije BiH donijela je odluku o ukidanju nekih zapovjednih dužnosti za časnike HVO-a prije 8. travnja 1992., što je Federalni zavod za Mirovinsko-invalidsko osiguranje primjenjivao u postupku umirovljenja, tvrdeći da su do tada postojali samo stožeri Hrvatskih oružanih snaga (HOS), koje su bile vojna formacija Hrvatske stranke prava (HSP), a ne i HVO-a.


HNS je tu odluku najoštrije osudio, tvrdeći da se na taj način pokušava ‘mijenjati povijest Domovinskog rata i negirati postojanje postrojbi HVO’.


Iz HNS-a navode da je HVO kao oružana formacija uspostavljen 18. rujna 1991., kad je pružen otpor srpskoj agresiji u BiH.




“Odbori za branitelje pozivaju sve pravosudne institucije FBiH da se usprotive bezočnom kršenju ljudskih prava i urušavanju pravnog poretka pred očima javnosti dok nisu nastale štete koje mogu imati nesagledive posljedice”, ističe se u priopćenju HNS-a, uz napomenu da se tom odlukom “na nezakonit način ukidaju stečena prava branitelja, unosi nemir i pravna nesigurnost te potiče nacionalna netrpeljivost’.


Uz dvije većinske bošnjačke stranke, SDP BiH i Stranku demokratske akcije (SDA), u vladi Federacije BiH sudjeluju i stranke s manjinskom potporom Hrvata, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak.